DISTRIBUIȚI
dpa

Parlamentul israelian (Knesset) a revocat marţi legea care ordona evacuarea a patru colonii evreieşti din Cisiordania ocupată, una din primele decizii majore ale coaliţiei naţionalist-religioase a premierului Benjamin Netanyahu, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Legea iniţială, adoptată în 2005, ordona evacuarea a patru colonii evreieşti din nordul Cisiordaniei şi dezangajarea Israelului din Fâşia Gaza. Revocarea sa le va permite rezidenţilor revenirea în aceste colonii, cu condiţia ca ea să fie aprobată de armata israeliană.


Citeşte şi: Războiul Rusiei a unit taberele rivale din Europa – Black News

Yuli Edelstein, şeful comisiei de afaceri externe şi apărare din Knesset, a salutat decizia drept ‘un prim şi semnificativ pas spre reparaţii şi stabilirea reală Israelului în teritoriile patriei care îi aparţin’.

După războiul din 1967, Israelul a înfiinţat în jur de 140 de colonii pe teritoriul pe care palestinienii îl consideră inima unui viitor stat. În plus faţă de aşezările autorizate, grupuri de colonişti au ridicat zeci de aşezări fără permisiunea guvernului.

Citeşte şi: Războiul Rusiei a unit taberele rivale din Europa – Black News

Majoritatea puterilor lumii consideră aşezările construite în teritoriul anexat de Israel în 1967 ca ilegale în baza dreptului internaţional, iar extinderea lor drept un obstacol în calea păcii.