DISTRIBUIȚI
Devdiscourse

Parlamentul iranian s-a reunit marţi în prima sa sesiune după aproape şase săptămâni de întrerupere din cauza noului tip de coronavirus, a cărui propagare pare să încetinească în Iran, potrivit cifrelor oficiale, informează AFP, potrivit agerpres.

Mai mult de două treimi dintre cei 290 de deputaţi s-au reunit în absenţa preşedintelui Adunării Parlamentare, Ali Larijani, aflat în carantină după ce a contractat COVID-19.


Citește și : O celulă DARKNET a fost descoperită într-un fost buncăr al armatei germane. Opt persoane au fost arestate!

Potrivit agenţiei de presă ISNA, alţi circa 30 de deputaţi iranieni au fost testaţi pozitiv la coronavirus.

Parlamentul iranian şi-a suspendat lucrările pe 25 martie. Imagini ale televiziunii de stat i-au arătat pe deputaţi stând aproape unii de alţii, în pofida faptului că autorităţile insistă asupra necesităţii de distanţare fizică.

Potrivit lui Kianouche Jahanpour, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Iranul a înregistrat între luni şi marţi 133 de noi decese cauzate de COVID-19, ceea ce urcă bilanţul de morţi la 3.872, Iranul fiind una dintre ţările cele mai afectate de pandemie din Orientul Mijlociu.

De când a recunoscut existenţa primelor cazuri de contaminare, în februarie, Iranul a declarat 62.589 de cazuri confirmate de COVID-19. În străinătate, mulţi suspectează că cifrele oficiale iraniene sunt subestimate.

Potrivit lui Jahanpour, 3.987 de pacienţi se aflau marţi în stare critică. De la începutul epidemiei în Iran, 27.039 dintre bolnavii spitalizaţi au fost vindecaţi şi s-au întors acasă, a mai spus el, precizând că ţara a făcut până acum 211.000 de teste.

În încercarea de a limita propagarea noului coronavirus, autorităţile nu au impus carantina, ci au cerut populaţiei să rămână acasă „pe cât posibil”. Ele au recurs de asemenea la alte restricţii, precum închiderea majorităţii activităţilor comerciale considerate non-esenţiale.

În timpul sesiunii lor de marţi, deputaţii iranieni au dezbătut o lege menită să impună carantina la scară naţională pentru o lună.

Potrivit ISNA, textul a fost respins, majoritatea deputaţilor fiind de părere că o astfel de decizie ar ruina economia naţională deja afectată de sancţiunile americane.

Citește și : O navă plină cu migranţi caută un port de debarcare în Mediterană

Duminică, preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat că autorităţile şi-au dat acordul pentru reluarea unor activităţi economice „etapă cu etapă”, începând cu 11 aprilie.

Potrivit Comitetului naţional de luptă împotriva noului tip de coronavirus, prezidat de Rouhani, activităţile economice „cu risc scăzut” de propagare a virusului ar putea începe să fie reluate de sâmbătă în afara Teheranului.

Însă autorităţile nu au precizat exact natura acestor activităţi „cu risc scăzut”, iar unii le acuză că trimit semnale contradictorii populaţiei.