DISTRIBUIȚI
Arab News Pakistan

Parlamentul iranian este divizat în urma reprimării de către justiţie şi forţele de securitate a unui val de proteste în întreaga ţară, notează marţi DPA, potrivit agerpres.  

Marţi, potrivit agenţiei de presă de stat IRNA, deputatul Zohreh Sadat Lajevardi a spus că recentele proteste au fost organizate de duşmanii Iranului şi a cerut consecinţe severe pentru participanţi.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

În schimb, Jalah Rashidi Kuchi, un membru al comisiei pentru afaceri interne, a declarat că atât timp cât guvernul nu se ocupă de problemele curente obiectiv, nimic în ţară nu va funcţiona. Kuchi a adăugat că teoriile conspiraţiei exagerate, acuzaţiile, violenţa şi ipocrizia politică nu sunt o soluţie la tulburări şi nici nu vor duce ţara înainte.

Protestele au continuat şi luni seară. Observatorii spun că manifestanţii din marile oraşe au dezvoltat o nouă strategie. Ei se adună în grupuri mai mici, în mai multe locaţii, intenţionând să facă mult mai dificil pentru poliţie şi forţele de securitate să obţină controlul.

Protestele din Iran au fost declanşate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, şi continuă de 10 zile.

Amini a fost arestată de poliţia moravurilor pentru încălcarea strictului cod vestimentar islamic şi a murit pe 16 septembrie din cauza inexplicabile. Protestatarii vorbesc despre violenţa poliţiei, dar autorităţile neagă ferm acest lucru.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia

Zvonurile despre greve planificate circulă din ce în ce mai mult pe reţelele sociale. Acestea vizează să slăbească şi mai mult economia, deja puternic lovită de sancţiunile internaţionale. Aceste zvonuri nu pot fi verificate independent, menţionează dpa.