DISTRIBUIȚI

Parlamentul Indoneziei a adoptat legea pentru mutarea capitalei ţării de la Jakarta, a anunţat marţi ministrul planificării, Suharso Monoarfa, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Noua capitală, numită Nusantara, urmează să fie construită într-o zonă cu junglă din provincia Kalimantan, pe insula Borneo, unde au teritorii alte două ţări – Malaezia şi Brunei.


Citeşte şi: GE suspendă regulile privind vaccinul și testarea anti-Covid după înfrângerea lui Biden la Curtea Supremă – Black News

Noua lege asigură cadrul pentru proiectul în valoare de 32 de miliarde de dolari al preşedintelui Joko Widodo. Textul precizează cum va fi finanţată şi condusă dezvoltarea oraşului. Acesta urmează să fie guvernat de un şef cu rang de ministru, a explicat luni Saan Mustofa, vicepreşedinte al comisiei speciale pentru această iniţiativă legislativă.

„Noua capitală are un rol central şi este un simbol al identităţii naţiunii, precum şi un nou centru de gravitaţie economic”, a declarat Monoarfa în parlament, la adoptarea legii.

Numele Nusantara, care în limba javaneză înseamnă „arhipelag”, a fost ales de Widodo, conform unui anunţ făcut luni de acelaşi ministru.

Şi alţi preşedinţi indonezieni au avut intenţia de a muta capitala de la Jakarta, o metropolă cu 10 milioane de locuitori, afectată frecvent de inundaţii, de blocajele în trafic şi de poluarea aerului. Niciunul din proiectele anterioare nu a ajuns însă într-o fază atât de avansată, reaminteşte Reuters.

Widodo a anunţat planul încă din 2019, dar lansarea a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Nusantara ar urma să fie un „super-centru” cu emisii reduse de dioxid de carbon, care va susţine sectoarele farmaceutic, sanitar şi tehnologic din cea mai mare economie din sud-estul Asiei şi va promova dezvoltarea durabilă în afara insulei Java.

Citeşte şi: Biserica Luterană din Finlanda va trebui să-şi ceară scuze poporului sami – Black News

Criticii arată însă că legea a fost promovată rapid, fără o consultare publică largă şi fără a lua în considerare problemele de mediu.

Şi alte ţări, cum ar fi Brazilia şi – mai recent – Myanmar au construit capitale noi.