DISTRIBUIȚI
Quora

Parlamentul din India a adoptat miercuri un proiect de lege controversat care deschide calea spre cetăţenie pentru imigranţii non-musulmani din Pakistan, Afganistan şi Bangladesh, relatează DPA, scrie agerpres.

Camera superioară a parlamentului din India, Rajya Sabha, a aprobat proiectul de lege cu o majoritate de voturi. Propunerea a fost anterior adoptată şi de camera inferioară, Lok Sabha.


Citește și : Procesul în procedura demiterii lui Trump ar putea începe în ianuarie

Proiectul de lege privind cetăţenia face mai uşor pentru imigranţii ilegali hindu, sikh, budişti, jain, parsi şi creştini din ţările vecine cu majoritate musulmană să obţină cetăţenia indiană.

„Cetăţenii musulmani din această ţară nu au motive să fie îngrijoraţi”, a declarat ministrul federal de interne, Amit Shah, în parlament.

„Acest proiect de lege are ca scop să ofere cetăţenie, nu să ia cetăţenia”, a mai spus el.

„Acest proiect de lege este un atac asupra Constituţiei şi democraţiei din India. Afectează sufletul Indiei. Este imoral”, a afirmat Anand Sharma, din partea principalei formaţiuni de opoziţie, Congresul Naţional Indian.

Mai mulţi parlamentari de opoziţie au anunţat că proiectul de lege va fi contestat în instanţă.

Criticii legii spun că aceasta încalcă prevederile Constituţiei laice prin faptul că face din religie o bază pentru cetăţenie şi că îi discriminează pe musulmani.

Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, au avut loc proteste în state din nord-estul Indiei împotriva proiectului de lege, conduse de grupuri de studenţi sprijinite de partide politice şi de organizaţii ale societăţii civile.

Citește și : Kyriakos Mitsotakis: Locul Serbiei este în Uniunea Europeană

Marşurile au devenit violente în statul Assam, unde unii protestatari au incendiat cauciucuri, efigii şi maşini, au distrus baricade ale poliţiei şi au aruncat cu pietre.

Poliţia şi forţele paramilitare au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene, dar şi bastoane pentru a dispersa mulţimile, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.