DISTRIBUIȚI

Parlamentul german a aprobat vineri pachetul de sprijin în sumă de 200 miliarde de euro menit să protejeze companiile şi gospodăriile de impactul creşterii explozive a preţurilor la energie, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

În urma deciziei parlamentului, Fondul de Stabilizare Economică poate contracta împrumuturi suplimentare de până la 200 miliarde de euro.


Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

Decizia a fost posibilă după ce Bundestagul a aprobat în aceeaşi zi suspendarea aşa-numitei ‘frâne a datoriilor’, inclusă în Legea fundamentală a Germaniei.

Conform planurilor guvernului, măsura va fi în vigoare până în 2024.

Începând din martie, gospodăriile private ar putea beneficia de o plafonare a preţurilor pentru 80% din consumul obişnuit. În cazul companiilor mari, plafonarea ar putea intra în vigoare încă din ianuarie.

Opoziţia a criticat faptul că nu este clar încă pentru ce vor fi folosite în fapt cele 200 miliarde de euro.

‘Vor să ne vândă ceva pe nevăzute şi nu acceptăm acest lucru’, a declarat Gesine Lötzsch, din partidul Die Linke (stânga).

‘Frâna datoriilor’ publice stipulează că bugetul federal trebuie gestionat fără împrumuturi majore, cu excepţia unor condiţii economice adverse.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

De la începutul pandemiei de COVID-19, Bundestagul a suspendat în mod repetat această prevedere pentru a permite împrumuturi masive.

La început, statul german a împrumutat bani pentru a ajuta companiile şi gospodăriile afectate de pandemie. Mai recent, Germania se împrumută pentru a compensa creşterea preţurilor la energie şi inflaţia ridicată.