DISTRIBUIȚI

Franţa doreşte ca sediul Parlamentului European să rămână la Strasbourg, a declarat duminică ministrul afacerilor europene din Franţa, Nathalie Loiseau, la postul France 3, informează AFP. 

„Spunem prea adesea că Europa se reduce la bula din Bruxelles. Trebuie ca Europa să fie mai aproape de regiunile sale”, a răspuns ministrul celor care ar dori să se renunţe la sediul din Strasbourg al Parlamentului European pentru a face economii. „Strasbourg trebuie să rămână sediul democraţiei europene. (Strasbourg) este şi simbolul reconcilierii franco-germane”, a adăugat ea.


Membrii Parlamentului European se reunesc la Strasbourg timp de o săptămână într-o lună şi în Bruxelles pentru restul timpului, „agitaţia lunară” costând blocul european 114 milioane de euro pe an, potrivit auditorilor UE, citaţi de Reuters.

Au existat critici care au cerut să se renunţe la acest aranjament, dar acesta a rămas în vigoare în parte pentru că Franţa s-ar fi opus prin veto oricărei încercări de amendare a tratatului UE. Unii europarlamentari sperau că victoria în alegerile prezidenţiale a lui Emmanuel Macron, un proeuropean, ar putea aduce un impuls planurilor de a închide sediul din oraşul francez.