DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Cetăţenii trebuie să fie în centrul discuţiilor ample ce vor avea loc în legătură cu abordarea provocărilor interne şi externe, neprevăzute în momentul încheierii Tratatului de la Lisabona, arată o rezoluţie adoptată miercuri de Parlamentul European, la Strasbourg, referitor la Conferinţa privind viitorul Europei, care va începe în luna mai, relatează AFP şi Hina, scrie agerpres.

În urma unei dezbateri cu vicepreşedintele Comisiei pentru democraţie şi demografie, Dubravka Suica, şi cu reprezentanta preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii Europene, Nikolina Brnjac, Parlamentul European a adoptat rezoluţia cu 494 voturi pentru, 147 împotrivă şi 49 de abţineri.


Citește și : Elveţienii vor vota la 17 mai cu privire la acordul cu UE privind libera circulaţie

Eurodeputaţii propun înfiinţarea mai multor Agore pentru cetăţeni (forumuri tematice ale reprezentanţilor cetăţenilor, aleşi aleator în conformitate cu criteriile de proporţionalitate şi reprezentativitate), şi a cel puţin două Agore pentru tineri, cuprinzând fiecare câte 200-300 de cetăţeni, cu cel puţin trei pentru fiecare stat membru. Reprezentanţii cetăţenilor vor discuta concluziile Agorelor în plenul Conferinţei alături de eurodeputaţi şi de reprezentanţi ai parlamentelor naţionale, de miniştrii din Consiliul UE, de vicepreşedinţii Comisiei Europene şi de reprezentanţii altor instituţii, organisme şi parteneri sociali ai UE.

Pe lângă sprijinul la nivel înalt din partea preşedinţilor celor trei instituţii principale ale UE, Parlamentul European îndeamnă Consiliul şi Comisia să îşi exprime angajamentul faţă de o posibilă schimbare a tratatelor. Textul adoptat subliniază, de asemenea, că ar trebui avut în vedere un mecanism permanent de implicare a cetăţenilor.

„Trebuie să revizuim toate mecanismele de guvernanţă democratică în urma alegerilor europene. Acest lucru ar trebui realizat împreună cu instituţiile naţionale şi cu implicarea cetăţenilor Europei. Ne lansăm într-o nouă eră a reformelor”, a declarat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în deschiderea dezbaterii.

Citește și : Guvernul Rusiei A DEMISIONAT

Parlamentul European este prima dintre cele trei instituţii principale ale UE care a adoptat o poziţie privind instituirea şi scopul viitoarei Conferinţe. Negocierile cu Comisia şi Consiliul ar trebui încheiate la timp pentru ca această Conferinţă să fie lansată cu prilejul Zilei Europei din 2020 şi să aibă loc până în vara anului 2022.

Poziţia Parlamentului European reflectă cele mai recente rezultate ale sondajelor de opinie. În „Parlametrul” intitulat „Apelul cetăţenilor, dincolo de vot” (septembrie 2019), cetăţenii europeni au continuat să sprijine un rol mai important pentru PE, în timp ce datele din Eurobarometrul Comisiei (noiembrie 2019, tabelul 102) arată că 83% dintre respondenţi doresc ca „vocea cetăţenilor UE să fie luată în considerare mai mult cu privire la deciziile privind viitorul Europei”.