DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Parlamentul European a votat miercuri etichetarea ca durabilă a energiei din surse gaziere şi nucleare, în cadrul clasificării UE pentru finanţare ecologică, informează dpa, potrivit agerpres.  

Propunerea are rolul de a dirija investiţiile private în sensul atingerii obiectivului Uniunii Europene pentru anul 2050 – emisie „netă zero” de gaze cu efect de seră.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

Proiectul legislativ a fost criticat de grupurile ecologiste şi de unii europarlamentari pentru dezinformarea ecologică (în engleză „greenwashing”, literal „vopsire în verde” – n. red.) privind investiţiile în energia nucleară şi pe bază de combustibili fosili şi pentru posibilitatea accentuării dependenţei de importurile de energie din Rusia.

Susţinătorii iniţiativei au respins aceste critici, arătând că refuzul de a califica energia gazieră şi nucleară drept durabilă ar fi dus la costuri şi mai ridicate ale energiei şi ar fi îngreunat renunţarea la cărbune.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

Noile reguli, care sunt incluse în ghidul UE pentru finanţarea durabilă, se vor aplica automat din 2023 dacă statele membre ale Uniunii nu le resping în următoarele săptămâni.