DISTRIBUIȚI
Timpul.md

Parlamentul European îi cere Comisiei Europene să suspende plăţile prevăzute pentru asistenţa macrofinanciară şi sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, informează joi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova. Potrivit documentului, eurodeputaţii îşi exprimă profunda îngrijorare referitor la decizia de nevalidare a alegerilor din Chişinău luată de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a Republicii Moldova, prin invocarea unor motive dubioase şi într-un mod netransparent, ceea ce a afectat semnificativ integritatea procesului electoral.


Citeşte şi: La fiecare trei zile, un militant al drepturilor omului este asasinat în Columbia

Astfel, Parlamentul European reiterează că alegerile credibile, transparente şi corecte reprezintă piatra de temelie a sistemului democratic, asigurarea imparţialităţii şi independenţei justiţiei, neinfluenţată politic, constituie baza încrederii în sistemul politic al unei ţări, iar amestecul politicului în justiţie şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene pe care R.Moldova s-a angajat să le respecte în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova-UE.

De asemenea, Parlamentul European le cere autorităţilor de la Chişinău să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia referitor la modificarea sistemului electoral.

Eurodeputaţii au discutat, joi, subiectul respectării dreptului omului, democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova.

Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

Săptămâna trecută, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, au criticat decizia CSJ de la Chişinău, calificând-o drept netransparentă. Într-o declaraţie a conducerii UE referitoare la această problemă se subliniază că decizia instanţei „subminează încrederea poporului Republicii Moldova în instituţiile statului”. Federica Mogherini şi Johannes Hahn şi-au exprimat speranţa că autorităţile Republicii Moldova vor lua măsurile de rigoare pentru ca rezultatele alegerilor locale din 3 iunie de la Chişinău, recunoscute şi de observatorii naţionali şi internaţionali şi care reflectă voinţa alegătorilor, să fie respectate.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat la 25 iunie deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Aceasta a fost ultima instanţă de apel. Decizia justiţiei de la Chişinău a avut ca motivare faptul că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţelele de socializare online. Aceste apeluri au fost calificate drept campanie electorală, interzisă în ziua votării.