DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a anunţat miercuri că pregăteşte o acţiune în justiţie contra Comisiei Europene pentru a o constrânge să pună în aplicare noul mecanism care leagă furnizarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, o procedură care ar putea viza mai ales Polonia, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut serviciului juridic să pregătească această acţiune în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), într-o scrisoare care acordă Comisiei Europene termen până la 2 noiembrie pentru a pune în aplicare noua reglementare.


Citește și : O asociaţie ‘împotriva islamofobiei’ din Franţa a fost dizolvată pentru că incita la ură

Intrat în vigoare în ianuarie, dar niciodată utilizat, acest mecanism îi permite Uniunii Europene să suspende plăţile de la bugetul comunitar către ţările membre unde statul de drept este ameninţat.

Niciun stat membru nu este citat în scrisoarea respectivă, dar două ţări se află în colimatorul instituţiilor europene: Polonia, criticată pentru reformele sale acuzate că subminează independenţa judecătorilor, şi Ungaria, pentru lipsa de transparenţă privind achiziţiile publice, pentru combaterea insuficientă a corupţiei şi o lipsă a independenţei justiţiei.

Citește și : Putin îi bagă în concediu plătit pe toţi ruşii

Scrisoarea ”intervine după un vot al comisiei de afaceri juridice a Parlamentului care a recomandat sesizarea Curţii de Justiţie. O majoritate a liderilor grupurilor politice au susţinut această acţiune”, explică PE într-un comunicat.

”Parlamentul va retrage această procedură judiciară în cazul în care Comisia ia măsurile necesare”, precizează comunicatul legislativului UE.