DISTRIBUIȚI
www.mythdetector.ge

Parlamentul European nu va reveni la Strasbourg până în luna martie cel mai devreme, indică un proiect de decizie care urmează să fie luată miercuri de către preşedintele instituţiei David Sassoli, informează politico.eu, potrivit agerpres.

”Sesiunile din ianuarie şi februarie 2021 vor avea loc la Bruxelles. Este periculos pentru Parlament să se întrunească în concordanţă cu procedurile sale uzuale”, indică proiectul de decizie.


Citește și : Putin ORDONĂ vaccinarea în masă a rușilor

Decizia va nemulţumi foarte probabil Palatul Elysée, care face presiuni ca sediul oficial din Strasbourg al PE să găzduiască din nou sesiunile plenare lunare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat constant nemulţumirea faţă de deciziile lui David Sassoli de a anula, din cauza pandemiei de COVID-19, numeroase sesiuni plenare ce au loc în mod normal la Strasbourg.

Proiectul de decizie menţionează că ”pentru a proteja sănătatea membrilor şi a personalului şi a contribui la limitarea răspândirii coronavirusului, deplasările ar trebui reduse la minimum”. Documentul adaugă că ‘ar trebui introdus un regim de participare de la distanţă pentru sesiunile parţiale” şi alte întâlniri.

Citește și : Irlanda şi Ţările de Jos sunt principalele beneficiare ale fondurilor post-Brexit

Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles. Susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles acuză frecvent costurile financiare şi ecologice ale deplasărilor unui număr de aproximativ 2.500 de persoane din aparatul PE şi utilizarea complexului uriaş de la Strasbourg doar patru zile pe lună.

De la începutul epidemiei, sesiunile PE au avut loc în general prin videoconferinţă, cu prezenţă redusă a europarlamentarilor şi echipelor acestora. Ultima sesiune plenară care a avut loc la Strasbourg a fost cea din 10-13 februarie 2020.