DISTRIBUIȚI
The Economist

Parlamentul European a aprobat joi o nouă rezoluţie privind situaţia din Venezuela, a zecea din această sesiune, dar acum a fost pentru prima dată când socialiştii s-a delimitat de acest text care în opinia lor a depăşit ”unele linii roşii”, după cum a declarat agenţiei EFE eurodeputatul socialist spaniol Ramon Jauregui, potrivit Agerpres.

La precedentele nouă rezoluţii, popularii, socialiştii şi liberalii au reuşit să cadă de acord asupra unui text comun, dar de data aceasta socialiştii s-au împotrivit unei rezoluţii care, conform unor surse europene, nu a fost nici pe placul diplomaţiei UE.


Citește și : 40 de copii, ucişi în ultimul an în manifestaţiile desfăşurate în Fâşia Gaza (UNICEF)

Textul, adoptat cu 310 voturi pentru, 120 împotrivă şi 152 de abţineri, subliniază importanţa găsirii unei soluţii paşnice pentru criza politică internă din Venezuela, dar nu avertizează împotriva unei intervenţii militare în această ţară, intervenţie pe care preşedintele american Donald Trump nu a exclus-o.

O altă nemulţumire a socialiştilor este legată de faptul că textul face referire la ”lipsa rezultatelor concrete” ale Grupului de Contact pentru Venezuela şi sugerează că acest grup ar putea fi ”folosit de regimul ilegal al lui (Nicolas) Maduro ca strategie pentru amânarea soluţionării crizei pentru a se perpetua la putere”.

Conform unor surse europene, Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) ar fi dezaprobat această critică explicită la adresa Grupului de Contact, alcătuit din opt state comunitare şi patru latino-americane. Surse din cadrul SEAE au declarat agenţiei EFE că, indiferent ce aprobă PE, ”poziţia privind Venezuela rămâne neschimbată” în legătură cu susţinerea Grupului de Contact.

Citește și : ‘Prima definiţie internaţională’ a sexismului, adoptată de Consiliul Europei