DISTRIBUIȚI

Procesul în justiţie în dosarul jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017, se desfăşoară ”sfâşietor de lent şi fără tragere de inimă”, a declarat miercuri eurodeputata Sophie In’t Veld, şefa unei delegaţii a Parlamentului European care a efectuat o misiune de trei zile în Malta, relatează joi euractiv.com, potrivit agerpres.

În contextul condiţionării alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept şi a valorilor fundamentale ale UE de către ţările membre, Parlamentul European şi-a intensificat activitatea de monitorizare în ţările care se confruntă cu probleme precum corupţia, independenţa justiţiei şi libertatea presei.


Citește și : Ucraina denunţă o ‘încălcare flagrantă’ a integrităţii sale teritoriale după anunțul privind emiterea unor paşapoarte ruseşti ucrainenilor

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în capitala malteză după încheierea misiunii de trei zile, In’t Veld a afirmat că prioritatea trebuie să fie ”încetarea culturii impunităţii” care a fost identificată la nivelul opiniei publice în cazul privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

”A pune capăt acestei culturi este esenţial şi presupune sprijin sincer şi transpartinic. Fără justiţie, încrederea şi reconcilierea nu pot avea loc”, a spus eurodeputata olandeză, potrivit căreia membrii PE au sentimentul că ”s-a pierdut sensul urgenţei” în ancheta asupra uciderii jurnalistei malteze.

Jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Jurnalista avea 53 de ani. Unul dintre indivizii suspectaţi de omor, Vincent Muscat, a pledat vinovat în februarie anul trecut şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, aceasta fiind prima sentinţă în acest dosar care a şocat Malta şi restul lumii. Alţi doi bărbaţi – George şi Alfred Degiorgio, acuzaţi că ar fi plasat bomba sub maşină – aşteaptă încă să fie judecaţi.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat (fără nicio legătură de rudenie cu Vincent Muscat, n.red.) a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Caruana Galizia a dezvăluit că o societate din Dubai, intitulată ’17 Black’, a virat două milioane de euro către Keith Schembri, şeful de cabinet al premierului maltez de atunci Joseph Muscat, şi către Konrad Mizzi, fost ministru al turismului. Contrapartida acestei mite nu este cunoscută.

Consorţiul jurnalistic Daphne Project, care şi-a reluat anchetele, a relevat că ’17 Black’ îi aparţinea omului de afaceri Yorgen Fenech. Ulterior, Joseph Muscat, Keith Schembri şi Konrad Mizzi au demisionat.