DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 21 iunie, ultimele evoluţii din Republica Moldova, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Preşedinţii şi raportorii comisiei denunţă derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor.


Citește și : Soţia lui Netanyahu a fost INCULPATĂ într-un dosar de fraudă

Potrivit unui comunicat al instituţiei europene, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European ‘se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive dubioase şi netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chişinăului’.

Parlamentul European subliniază că interferenţa politică în sistemul judiciar şi desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de Asociere UE-Moldova.

Legislativul european reaminteşte autorităţilor din Republica Moldova despre declaraţia comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova, potrivit căreia „o condiţie prealabilă pentru acordarea de asistenţă macrofinanciară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept, şi să garanteze respectarea drepturilor omului „.

Citește și : În ciuda divergenţelor actuale, legătura dintre Europa şi SUA rămâne protejată (Stoltenberg)

‘După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi cele mai recente evoluţii de la Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu’, subliniază raportul Comisiei pentru Afaceri Externe a PE şi îndeamnă autorităţile moldovene să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an.

De asemenea, PE îndeamnă autorităţile să livreze rapid rezultate în anchetele asupra fraudei bancare de 1 miliard de dolari, dezvăluite în 2014.