DISTRIBUIȚI
Reuters

Parlamentul European le-a cerut marţi statelor membre să-i repatrieze pe toţi copiii europeni ai combatanţilor jihadişti care sunt în prezent privaţi de libertate în Siria, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reuniţi la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat cu 495 de voturi pentru, 58 de voturi contra şi 87 de abţineri un text amplu privind drepturile copilului, fie că este vorba despre lupta împotriva exploatării, căsătorie forţată sau abuzuri sexuale, cu prilejul celei de a 30-a aniversări a Convenţiei ONU privind drepturile copilului.


Citește și : Un avion a pătruns neautorizat în spaţiul aerian protejat la Washington. Accesul la Casa Albă şi la Capitoliu, RESTRICȚIONAT

Acuzând „inacţiunea statelor membre şi absenţa coordonării”, PE „se declară foarte profund preocupat de situaţia umanitară a copiilor combatanţilor străini deţinuţi în nord-estul Siriei”, se menţionează în rezoluţia nelegislativă adoptată.

În consecinţă, instituţia „cere cu insistenţă statelor membre să-i repatrieze pe toţi copiii europeni, ţinând cont de situaţia lor familială şi de interesul superior al copilului în primul rând, şi să le furnizeze susţinerea necesară pentru reabilitarea şi reintegrarea lor”.

„În condiţiile în care apelurile atât din mediile de securitate, cât şi umanitare se înmulţesc pentru repatrierea acestor copii şi a familiilor lor, statele europene rămân surde mergând până la a bloca operaţiunile de repatriere organizate de ONG-uri”, a denunţat eurodeputata ecologistă belgiană Saskia Bricmont, subliniind o urgenţă „extremă” de a repatria aceşti copii.

Turcia a început în noiembrie să trimită în ţările lor de origine jihadiştii străini şi a criticat ţările occidentale pentru refuzul lor de a-şi repatria cetăţenii plecaţi să se alăture grupării Statul Islamic în Siria şi Irak.

Citește și : Ion Chicu: Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI

Spinoasa chestiune a repatrierii jihadiştilor străini şi a familiilor lor încarcerate în Siria ţine de decizia de la caz la caz a autorităţilor naţionale şi nu de un răspuns european coordonat, notează France Presse.

La începutul lui noiembrie, o responsabilă a Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului, Marie-Dominique Parent, a estimat la 700-750 numărul copiilor născuţi din părinţi cetăţeni ai statelor UE care sunt ţinuţi în tabere din nord-estul Siriei.