DISTRIBUIȚI

Parlamentul European a chemat joi la o întărire a relaţiilor între Uniunea Europeană şi Taiwan prin studierea unui acord bilateral de investiţii, exprimându-şi în acelaşi timp ‘via îngrijorare’ legată de ‘beligeranţa’ Chinei faţă de această insulă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Eurodeputaţii au adoptat cu largă majoritate (580 de voturi pentru, 26 contra) un raport ce subliniază ‘necesitatea urgentă de a lansa un studiu de impact în privinţa unui acord bilateral de investiţii între UE şi Taiwan’.


Citeşte şi: NATO are un plan pentru descurajarea ameninţării ruse – Black News

Este evidenţiată importanţa relaţiei comerciale bilaterale, mai ales în privinţa tehnologiilor precum 5G sau a semiconductorilor.

Totodată, Parlamentul European îşi exprimă ‘via îngrijorare faţă de continuarea beligeranţei militare, presiunile, exerciţiile de asalt, încălcările spaţiului aerian şi campaniile de dezinformare ale Chinei având ca ţintă Taiwanul’.

Eurodeputaţii mai cer ‘Uniunii Europene să facă mai mult pentru a răspunde acestor tensiuni şi pentru a apăra democraţia taiwaneză’.

Insula are o guvernare proprie după victoria comuniştilor asupra părţii continentale a Chinei în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.

În august, China şi-a rechemat ambasadorul din Lituania după ce aceasta a dat undă verde deschiderii unei reprezentanţe a Taiwanului pe teritoriul statului baltic.

Citește și: EXPLOZII puternice la o bază militară americană din Siria – Black News

Beijingul, care se opune oricăror relaţii oficiale între alte state şi autorităţile locale taiwaneze, a văzut în aceasta o provocare.

‘Comisia Europeană trebuie să intensifice relaţiile între UE şi Taiwan şi să urmărească un parteneriat global cu această ţară. Lucrările referitoare la (…) acordul bilateral de investiţii cu autorităţile taiwaneze (…) trebuie să înceapă înainte de finalul acestui an’, a declarat raportorul Charlie Weimers, eurodeputat suedez membru al Grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni (dreapta eurosceptică).