DISTRIBUIȚI

Parlamentul European a cerut joi amânarea alegerilor prezidenţiale programate pentru 20 mai în Venezuela până la îndeplinirea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea unor alegeri „credibile, transparente şi deschise”, informează France Presse, potrivit agerpres.

Deputaţii europeni reuniţi în plen la Bruxelles au adoptat cu 492 de voturi contra 87 şi 77 de abţineri o rezoluţie în care au denunţat excluderea din scrutin a coaliţiei partidelor de opoziţie (Mesa de Unidad Democratica – Platforma pentru Unitate Democratică, MUD).


Citeşte şi: Un avion al armatei ruse s-a prăbuşit în mare. Ambii piloţi au murit! – FOTO

Această decizie „constituie o încălcare gravă a principiului alegerilor corecte”, se arată în rezoluţie.

Preşedintele Nicolas Maduro este candidat la realegerea sa în aceste alegeri prezidenţiale anticipate, dar eurodeputaţii consideră că „nu au fost îndeplinite condiţiile pentru alegeri credibile, transparente şi deschise”.

Prin urmare, Parlamentul European „cere suspendarea lor imediată până la îndeplinirea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea unor alegeri credibile, transparente şi deschise”.

Reprezentanta diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut deja miercuri o „revizuire a calendarului electoral”.

Citeşte şi: Beijingul se face stăpân pe Marea Chinei de Sud

Dna Mogherini a exclus orice ingerinţă şi a precizat că Uniunea Europeană încearcă să-i ajute pe venezueleni să-şi găsească „propria soluţie” la actuala criză politică. Uniunea Europeana îşi va adapta acţiunile în funcţie de evoluţia situaţiei, a adăugat ea, într-o dezbatere în PE consacrată situaţiei din Venezuela.

Nicolas Maduro a asigurat că alegerile prezidenţiale „vor fi un model”, într-un articol publicat joi în cotidianul spaniol El Pais. El a declarat cu o zi înainte că nu îşi face griji dacă Europa şi Statele Unite nu îi recunosc victoria electorală.