DISTRIBUIȚI

Parlamentul elveţian a aprobat marţi un text ce permite ca străinii condamnaţi pentru terorism să fie expulzaţi în ţări unde ar putea fi torturaţi, legislativul lăsând în seama guvernului modul în care se va aplica această măsură fără a încălca dreptul internaţional, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Constituţia elveţiană interzice expulzarea persoanelor în ţări unde acestea ar putea fi supuse torturii.


Citește și : Incertitudine în jurul vizitei lui Emmanuel Macron în Polonia

Consiliul Cantoanelor (camera legislativă superioară) a votat însă marţi, cu o mică majoritate, un text ce prevede exceptarea de la această interdicţie a străinilor condamnaţi pentru acte teroriste şi care rămân un pericol pentru securitatea Elveţiei după executarea pedepsei.

Textul, aprobat anterior de Consiliul Naţional (camera inferioară), are la origine nemulţumirea unor parlamentari legată de faptul că jihadişti condamnaţi de instanţe elveţiene pentru sprijinirea Statului Islamic (SI) pot evita să fie extrădaţi din cauza interdicţiei privind expunerea oricăror persoane la tortură sau tratament inuman.

Criticii conservatori spun că interdicţia îi costă pe contribuabili elveţieni şi îi nemulţumeşte pe aceştia, care sunt de părere că Elveţia nu ar trebui să găzduiască astfel de persoane pe teritoriul său.

Ministrul justiţiei, Karin Keller-Sutter, a declarat, în timpul dezbaterii din parlament, că guvernul simpatizează cu promotorii măsurii, dar că mâinile sale sunt legate. ‘Securitatea elveţienilor este prioritară, dar totodată trebuie să ne conformăm limitelor statului de drept’, a subliniat ea.

Unul dintre militanţii condamnaţi este un bărbat ţintuit într-un scaun cu rotile, găsit vinovat în 2016 că a plănuit atacuri teroriste şi a ajutat membri ai SI să intre în Elveţia. Eliberat din închisoare, el trăieşte acum într-un centru de tranzit pentru solicitanţi de azil şi se luptă să nu fie extrădat.

Elveţia a anunţat luna trecută că nu se va implica în repatrierea cetăţenilor săi care s-au alăturat forţelor jihadiste în Siria şi Irak, guvernul insistând că securitatea naţională este primordială.

Citește și : FDS anunță arestarea mai mulţi jihadişti implicaţi în atacul de la Minbej din nordul Siriei

Elveţia este semnatară a Convenţiei ONU împotriva Torturii din 1984, care interzice extrădarea persoanelor într-un stat unde există motive temeinice să se creadă că sunt în pericol de a fi torturate.

Irakul este de asemenea parte a convenţiei, dar, după cum avertiza Human Rights Watch anul trecut, nu dispune de mecanisme judiciare în cazul plângerilor legate de tortură sau abuzuri. Raportul Human Rights Watch avertiza, de asemenea, că tortura ia amploare în Irak.