DISTRIBUIȚI
Euronews

Parlamentul din Grecia a renunţat joi la o lege care împiedica poliţia să intre pe proprietăţile universităţilor, încercând să pună capăt unor abuzuri comise de politicienii radicali şi de infractori, informează dpa, potrivit agerpres.

Majoritatea parlamentarilor au sprijinit noua lege propusă de premierul conservator Kyriakos Mitsotakis, care a menţinut un ritm susţinut de reforme după ce şi-a început mandatul, în urmă cu ceva mai mult de o lună.


Citeşte şi: Trump îl pune pe Joseph Maguire director interimar al National Intelligence

Potrivit relatărilor din presa locală, protecţia de care se bucurau universităţile elene în faţa acţiunilor poliţiei era unică la nivel mondial.

În baza unei legi aflate până acum în vigoare, poliţia nu putea intra pe proprietatea niciunei universităţi fără permisiune, într-un efort de a proteja libertatea de exprimare.

Această permisiune se putea obţine numai printr-o procedură complicată care implica conducerea universităţii şi asociaţiile studenţeşti. Drept rezultat, oricine era căutat de poliţie se putea ascunde în clădiri ale universităţilor pentru a evita reţinerea.

Citeşte şi: Atac sălbatic asupra unui poliţist londonez! Victima a fost lovită în cap cu maceta

Membrii mişcărilor politice radicale au abuzat frecvent de această măsură de protecţie, ascunzându-se în campusuri după ciocniri violente. De măsură profitau, de asemenea, infractorii de drept comun, potrivit dpa.

Mai multe grupuri politice au anunţat că vor protesta împotriva noii legi, dar este neclar dacă acest lucru se va întâmpla imediat, notează dpa.