DISTRIBUIȚI

Parlamentul din Bulgaria a respins miercuri un proiect controversat al premierului Boiko Borisov de modificare a Constituţiei, pe care el l-a înaintat în august în încercarea de a dezamorsa criza politică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Propunerea, recent criticată de Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale, nu a primit decât 110 voturi ‘pentru’, în contextul în care era nevoie de o majoritate calificată de 160 din 240 de deputaţi pentru a continua procedura.


Citește și : Xi Jinping îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile din SUA

Guvernul conservator a lansat o astfel de iniţiativă în încercarea de a slăbi mişcarea de contestare, care denunţă cu virulenţă presupusele legături cu oligarhia.

Însă această decizie, percepută ca o manevră pentru a câştiga timp şi pentru a se menţine la putere până la organizarea de alegeri generale în martie 2021, a provocat o reacţie puternică din partea manifestanţilor. La începutul lunii septembrie, cel puţin 45 de persoane au fost rănite la Sofia în ciocniri cu poliţia.
e
Potrivit detractorilor săi, proiectul nu aducea nicio limitare puterii procurorului general Ivan Geshev, în prezent de neatins şi a cărui demisie a fost cerută de protestatari.

Comisia de la Veneţia a transmis într-un comunicat că este „o ocazie ratată” şi şi-a exprimat regretul că „iniţierea acestei reforme constituţionale nu a fost precedată de o dezbatere publică adecvată, că proiectul a fost elaborat în cadrul majorităţii parlamentare, aparent fără niciun aport exterior, şi că motivele unora dintre amendamente nu au fost bine explicate”.

Citește și : Austria începe din 4 decembrie campania de testare pentru COVID-19 a populaţiei

Manifestaţiile au adunat timp de peste 100 de zile mii de persoane, după care, în ultimele săptămâni, s-au mai rarefiat, în special din cauza situaţiei sanitare provocate de pandemia de COVID-19.