DISTRIBUIȚI

Parlamentul de la Chişinău a amânat pentru săptămâna viitoare votul asupra proiectului de modificare a Constituţiei. Proiectul vizează includerea unor prevederi, dar şi a unui articol nou în Constituţie care să stabilească faptul că integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare al Republicii Moldova, informează vineri Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Decizia de amânare a fost luată la propunerea preşedintelui parlamentului, Andrian Candu, după ce deputaţii socialişti şi liberal-democraţi au părăsit sala de şedinţă, iar liberalii au avertizat că o vor face înainte de supunerea proiectului la vot.


Citeşte şi: Regatul Unit legalizează canabisul medicinal

Partidul Democrat a inclus proiectul pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, chiar dacă nu avea asigurată o majoritate calificată de 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea Constituţiei.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cel care a prezentat proiectul în parlament, susţine că modelul european de dezvoltare este cel mai bun pentru Republica Moldova, iar includerea în Legea Supremă a integrării europene ca obiectiv strategic va avea un puternic mesaj politic, dar şi juridic.

Partidele pro-europene de opoziţie – Partidul Democrat Liberal (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) – au cerut anterior ca odată cu acest proiect să fie votată şi o altă propunere de modificare a Constituţiei, privind redenumirea limbii oficiale din ‘moldovenească’, cum este în prezent, în română. În plus, cele doua formaţiuni califică iniţiativa guvernării drept o încercare de a-şi reabilita imaginea în faţa instituţiilor europene şi a alegătorilor pro-europeni din Republica Moldova, pentru a se menţine la putere.

Citeşte şi: Un avion de pasageri indian a lovit la decolare zidul unui aeroport – FOTO/VIDEO

La rândul lor, socialiştii consideră că pentru modificarea Constituţiei în privinţa vectorului extern ar fi necesară organizarea unui referendum. În plus, deputatul socialist Vlad Batrâncea consideră că includerea unor asemenea prevederi în Constituţie ar reprezenta o încălcare a drepturilor euroscepticilor.

De asemenea, mai mulţi deputaţi au invocat derapajele antidemocratice ale actualei guvernări, în contradicţie cu principiile şi valorile europene, subliniind în acest sens criticile şi îngrijorările exprimate într-un raport aprobat zilele trecute de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a cel puţin 2/3 din numărul total de deputaţi, iar preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a solicitat ca votul pentru acest proiect să fie nominal.