DISTRIBUIȚI

Declaraţia Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională şi acordarea unui vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii a fost aprobată vineri de către Parlamentul de la Chişinău, cu votul al 54 de deputaţi din grupurile parlamentare PSRM şi Partidul Şor, relatează Agora.md, Europa Liberă şi Deschide.md., potrivit agerpres.

Documentul – prezentat de la tribuna legislativului de către deputatul socialist Vasile Bolea – susţine că „unicul organ ce realizează jurisdicţia constituţională – Curtea Constituţională – este capturat prin acţiunile vădit arbitrare şi neconstituţionale ale judecătorilor Domnica Manole, Liuba Şova şi Necolae Roşca”.


Citește și: Germania nici nu vrea să audă de redesenarea frontierelor în Balcanii de Vest

Socialiştii şi aliaţii lor din legislativ consideră drept „dictatorială” şi „nedemocratică” decizia recentă a Curţii Constituţionale care a constatat că sunt întrunite toate circumstanţele pentru dizolvarea parlamentului.

„Comunicăm despre nerecunoaşterea avizului Curţii Constituţionale şi exprimăm votul de neîncredere pentru judecătorii nominalizaţi”, se mai spune în declaraţia citată de postul de radio Europa Liberă.

Mai mult, alianţa constituită din deputaţii PSRM, ai Partidului Şor şi transfugi democraţi (53 de voturi) a anulat o hotărâre a parlamentului din 2019 prin care actualului preşedinte al Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost votată judecător în cadrul acestui for suprem.

În semn de protest faţă de votul majorităţii parlamentare, deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proprezidenţial) şi Platforma DA, a lui Andrei Năstase, au părăsit sala de şedinţe în plen. Reprezentanţi ai celor două grupuri au declarat că decizia parlamentului cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituţională nu are efect juridic.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat, într-o conferinţă de presă, că legislaţia are prevederi clare privind demiterea unui judecător al Curţii Constituţionale. „E o declaraţie în disperare. Curtea Constituţională a aplicat exclusiv Constituţia, prin acel aviz a dat o decizie exclusiv juridică, nu s-a implicat în jocuri politice. Curtea a procedat corect constituţional. Unica soluţie corectă pe care putea să o dea conform prevederilor constituţionale este acel aviz. Sunt disperaţi şi recurg la gesturi disperate care au zero efecte juridice”, a spus Sergiu Litvinenco, citat de IPN.

Judecătorii Curţii Constituţionale au luat act despre hotărârea parlamentului şi constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri, potrivit unui comunicat al Curţii,citat de Deschide.md.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a scris pe Facebook că, la şedinţa de vineri a grupului parlamentar al PSRM, s-a convenit că socialiştii nu vor contesta decizia cu privire la dizolvarea parlamentului, deoarece consideră ca alegerile anticipate trebuie să aiba loc în anul curent, dar numai după imunizarea generala a populaţiei.

Citește și: SUA trimit întăriri în Afganistan pentru a asigura retragerea trupelor coaliției

Curtea Constituţională a constatat la 15 aprilie întrunirea tuturor circumstanţelor care să justifice dizolvarea parlamentului de la Chişinău, după eşuarea a doua tentative de numire a unui nou guvern într-o perioadă de peste trei luni de la demisia executivului condus de premierul Ion Chicu.

După avizul emis de Curte, Maia Sandu a anunţat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a parlamentului şi va anunţa data alegerilor parlamentare anticipate.