DISTRIBUIȚI

Parlamentul din Catalonia se va reuni luni aşa cum intenţiona să o facă, în pofida suspendării şedinţei, ordonată de Curtea Constituţională spaniolă, a anunţat vineri un consilier regional însărcinat cu afacerile externe, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Întrebat de radio BBC, Raul Romeva (foto) a răspuns că parlamentarii catalani vor decide cu această ocazie dacă este cazul să proclame independenţa Cataloniei, pe fondul tensiunilor între cei care susţin independenţa acestei regiuni bogate din nord-estul Spaniei şi guvernul central de la Madrid.


Citește și: Escaladare a tensiunilor între Madrid şi Barcelona. Oficiali catalani urmăriți în justiție pentru rebeliune. Marile bănci catalane fug din zona de conflict

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat joi sesiunea parlamentară programată pentru luni la care se aşteaptă ca liderii locali să declare unilateral independenţa Cataloniei faţă de Spania în urma unui referendum privind autodeterminarea duminica trecută.

Această decizie a fost luată în urma contestaţiei depuse de Partidul Socialist din Catalonia (PSC), care se opune secesiunii.

„Parlamentul va discuta, parlamentul se va întâlni. Va fi o dezbatere şi acest lucru este important”, a declarat Romeva la BBC, întrebat despre ce se va întâmpla luni. El a apreciat că această criză între Madrid şi Barcelona ar putea fi soluţionată numai prin mijloace politice şi nu prin mijloace judiciare.