DISTRIBUIȚI
captura Facebook

Parlamentul catalan a votat marţi respingerea unei decizii a Curţii Supreme spaniole care i-a suspendat pe fostul lider catalan Carles Puigdemont şi alţi cinci politicieni pro-independenţă din funcţiile lor, marcând o nouă distanţare faţă de Madrid, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Legislativul catalan şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru o moţiune ce permite tuturor celor şase parlamentari, care fie au fugit din Spania sau sunt în închisoare, să-şi delege drepturile de vot unui membru al partidului, a declarat un purtător de cuvânt al parlamentului regional catalan.


Citește și : Republica Moldova: Întreaga redacție de știri a postului de televiziune 10TV a fost concediată

În iulie, Curtea Supremă a Spaniei i-a suspendat efectiv din funcţii pe Puigdemont şi ceilalţi politicieni separatişti din cauza rolului lor în organizarea unui referendum asupra independenţei pe 1 octombrie 2017.

Măsurile de marţi ale parlamentului catalan au fost luate la o zi după ce trupele speciale de poliţie au fost desfăşurate pentru a pune capăt unei demonstraţii în faţa clădirii parlamentului, organizată după un marş la Barcelona cu participarea a mii de persoane pentru a marca un an de la referendum.

Madridul a impus o conducere directă asupra Cataloniei după referendumul pe care l-a considerat neconstituţional. Apoi a convocat alegeri regionale anticipate în decembrie, în încercarea de a opri mişcarea pro-independenţă, dar planul nu a reuşit şi secesioniştii au păstrat o majoritate fragilă în legislativul catalan.

Sondajele de opinie din Catalonia arată o împărţire relativ uniformă între cei care preferă ca această provincie să rămână în cadrul Spaniei şi cei care doresc secesiunea.

Citește și : Un feribot cu 335 de persoane la bord a rămas fără motoare în Marea Baltică

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez s-a declarat în favoarea dialogului privind viitorul Cataloniei, dar a exclus orice măsură către independenţă.