DISTRIBUIȚI
Interim public sector integrity commissioner Mario Dion waits to appear before the Commons estimates committee on Parliament Hill in Ottawa, Tuesday December 13, 2011. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld

Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau a refuzat miercuri mărturia Comisarului pentru etică în Camera Comunelor, la o săptămână după publicarea raportului său în care şeful executivului de la Ottawa este acuzat că a încălcat lega privind conflictele de interese, informează AFP, potrivit agerpres.

O comisie parlamentară pentru informaţie şi etică s-a întrunit miercuri într-o reuniune de urgenţă la cererea opoziţiei conservatoare, care voia să-l audieze pe Comisarului pentru etică, înalt funcţionar independent care ţine de Parlament.


Citește și: Justin Trudeau: Canada ‘nu va ceda’ în fața Chinei

În raportul său incriminator publicat săptămâna trecută, Mario Dion (foto) l-a acuzat pe premier şi pe anturajul său că a făcut în mod nejustificat presiune asupra fostului ministru al justiţiei, Jody Wilson-Raybould, pentru ca aceasta să intervină în favoarea unei societăţi din Quebec, SNC-Lavalin, pentru a evita un proces pentru corupţie.

Scandalizată, opoziţia condusă de liderul conservatorilor Andrew Scheer a cerut ca Dion să poată veni să vorbească în faţa deputaţilor. Miercuri, Comisia pentru informaţie şi etică, unde liberalii sunt majoritari, a votat împotriva unei asemenea depoziţii.

Raportul a avut efectul unei bombe, cu două luni înainte de alegerile legislative. Însă, un sondaj al Ipsos-Reid dat publicităţii miercuri arată că cele două partide principale continuă să se afle aproape pe picior de egalitate: liberalii sunt creditaţi cu 33% în intenţiile de vot, în timp ce conservatorii – cu 35%.

Citește și: Trump spune că ‘niciun președinte’ american nu a ajutat Israelul la fel de mult ca el

Scheer, care vizează să-i succeadă lui Trudeau în urma alegerilor legislative din octombrie, a scris luni Jandarmeriei Regale din Canada (GRC, poliţia federală) pentru a-i sugera să ancheteze asupra unei posibile „obstrucţionări a justiţiei” de către premier.

Trudeau a declarat că îşi „asumă erorile”, dar a refuzat să-şi ceară scuze, apreciind că a acţionat „pentru a proteja locurile de muncă ale canadienilor”.

SNC-Lavalin, care numără circa 9.000 de salariaţi în Canada, a fost acuzată în 2015 că a plătit 47 de milioane de dolari canadieni (31 milioane de euro) mită, între 2001 şi 2011, pentru a obţine contracte în Libia în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi. La sfârşitul lui mai, un judecător canadian a decis că există suficiente elemente incriminatorii pentru a cita compania să compară în faţa justiţiei.