DISTRIBUIȚI
AP

Parlamentul Bulgariei a modificat luni legea prin care se declară starea de urgenţă pentru limitarea răspândirii coronavirusului, informează Reuters. După ce preşedintele Rumen Radev şi-a exercitat dreptul de veto împotriva actului normativ, susţinând că ar putea fi afectate economia şi libertatea de exprimare, parlamentarii au eliminat unele articole, scrie agerpres.

În Bulgaria s-au confirmat până acum 190 de cazuri de contaminare şi trei decese provocate de COVID-19. Ca în multe state europene, şcolile, restaurantele şi alte localuri sunt închise şi au fost interzise temporar deplasările în concedii în ţară şi în străinătate.


Citește și : UE se va coordona pentru repatrierea cetăţenilor europeni blocaţi în străinătate

Duminică, şeful statului a blocat unele din noile restricţii legale, arătând că ar crea mai multe probleme decât soluţii, şi a cerut parlamentului să dezbată din noul legea stării de urgenţă.

Codul Penal ar fi urmat să impună amenzi până la 10.000 de leva (5.127 euro) şi pedepse cu închisoarea până la trei ani pentru răspândirea de informaţii false despre epidemie. Radev a considerat că prevederea ar limita libertatea de exprimare.

Din noua formă a legii a dispărut şi un articol care urmărea să împiedice specula impunând magazinelor să menţină preţurile dinainte de starea de urgenţă. Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea că astfel ar putea fi blocate activităţile economice şi nu s-ar mai ieftini carburanţii şi energia electrică, aşa cum se prognozează.

Citește și : Instituţiile UE iau măsuri pentru achiziţionarea de echipamente medicale vitale

Partidul de centru-dreapta GERB al premierului Boiko Borisov are majoritatea în parlament, dar 118 din cei 240 de deputaţi au susţinut vetoul şefului statului; doar 14 au fost împotrivă, iar 56 s-au abţinut.

Până acum, Radev – fost ofiţer de aviaţie, ales preşedinte în urmă cu peste trei ani – îşi exercitase o singură dată dreptul de veto. Preşedintele Bulgariei are atribuţii limitate şi poate retrimite parlamentului o lege o singură dată.