DISTRIBUIȚI
Euromaidan Press

Parlamentul bulgar, profund divizat cu privire la relaţiile cu Rusia, a declarat miercuri drept „genocid” foametea provocată în anii ’30 ai secolului trecut de ani de regimul stalinist în Ucraina, foamete cunoscută ca „Holodomor”, termen care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare, potrivit agerpres

În favoarea rezoluţiei au votat 134 din cei 240 de deputaţi ai parlamentului bulgar, relatează agenţia EFE. Împotrivă au votat 25 de deputaţi, toţi din formaţiunea naţionalistă Vazrajdane (Renaşterea). Ceilalţi deputaţi care nu se regăsesc în vot nu au fost prezenţi, printre aceştia numărându-se şi cei din Partidul Socialist Bulgar, formaţiunea cu legături apropiate cu Rusia.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

Propunerea de a declara Holodomorul a venit din partea formaţiunilor pro-occidentale Bulgaria Democratică şi partidul conservator GERB. Aceste două partide se numără de asemenea printre cele care au susţinut rezoluţia adoptată în decembrie de parlamentul bulgar de a oferi ajutor militar Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Rezoluţia adoptată miercuri de legislativul bulgar prevede că ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie va fi declarată Zi de Omagiere şi Amintire a victimelor Holodomorului.

Parlamentul European a declarat pe 15 decembrie Holodomorul drept genocid.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START