DISTRIBUIȚI
novinite.bg

Parlamentul bulgar a adoptat miercuri, cu numai zece zile înaintea preluării de către Bulgaria a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, o lege anticorupţie cerută de mult timp de Comisia Europeană, transmite AFP.

Conform noii legi, o instituţie unică va înlocui mai multe organe existente care, potrivit executivului comunitar, nu au obţinut rezultate concrete. Şeful noii instituţii va fi numit de parlament şi nu de către preşedinte, conform agerpres .


Actualul şef al statului bulgar, Rumen Radev, susţinut de opoziţia social-democrată, şi-a anunţat intenţia de a se opune prin veto noii legi.

Citește și : Ungaria va impune dreptul de veto împotriva acţiunii contra Poloniei (Zsolt Semjen)

Opoziţia a criticat legea care nu serveşte, în opinia sa, ‘decât la a răspunde formal cererilor Bruxellesului’ fără a furniza, totuşi, garanţii ale eficienţei pe fond, în contextul în care Bulgaria va deţine, în primul semestru al anului viitor, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Două precedente proiecte de legi care autorizau denunţurile anonime au fost respinse în ultimii doi ani, majoritatea parlamentară estimând că drepturile persoanelor vizate nu erau garantate.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este ţara unde nivelul perceput al corupţiei este cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

De la aderarea la UE în 2007, Bulgaria şi România fac obiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană pentru monitorizarea progreselor înregistrate în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei