DISTRIBUIȚI
bbc

Guvernul britanic va convoca un nou vot în Camera Comunelor luni cu privire la organizarea de alegeri legislative anticipate, a anunţat joi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Jacob Rees-Mogg, după eşecul primei tentative, transmit Reuters şi Press Association, potrivit agerpres.

În cursul nopţii, membrii Camerei Comunelor au respins o moţiune prin care premierul conservator Boris Johnson convoca alegeri anticipate pentru data de 15 octombrie, în încercarea de a rezolva criza politică legată de Brexit.


Citește și : Putin: Este ‘pozitiv’ că tinerii protesteză, dar trebuie să respecte legea

Moţiunea guvernului, care avea nevoie de o majoritate de două treimi, a întrunit un scor de 298 la 55, lipsindu-i 136 de voturi.

Partidul Laburist, de opoziţie, care s-a abţinut de la vot, a declarat că nu va fi de acord cu un scrutin anticipat până când legea care blochează o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord la 31 octombrie şi cere o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie, nu va intra în vigoare.

Se aşteaptă ca legea, adoptată miercuri de Camera Comunelor cu ajutorul unei facţiuni rebele excluse marţi din Partidul Conservator, să treacă vineri prin Camera Lorzilor şi să primească sancţiunea regală luni.

Citește și : NATO confirmă moartea a doi militari la Kabul (VIDEO): Un român şi un american!

Partidele de opoziţie sunt în principiu de acord cu alegeri anticipate, dar joi dezbăteau dacă să accepte sau nu data propusă de Johnson, 15 octombrie.

Diplomaţi citaţi de Reuters au declarat că o campanie electorală ar stopa orice negocieri cu UE. ‘Partea britanică continuă să producă haos şi este foarte dificil de prezis orice’, a afirmat un diplomat al Uniunii Europene.