DISTRIBUIȚI
Daily Mail
SNP Westminster leader Ian Blackford speaks in the House of Commons during Prime Minister's Questions before he was kicked out of Commons sittings for the rest of the day after repeatedly challenging Speaker John Bercow.

Guvernul britanic nu va putea supune încă o dată la vot în parlament acordul privitor la Brexit fără a-i aduce modificări substanţiale, a anunţat luni preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Premierul britanic Theresa May îşi anunţase intenţia de a supune unui nou vot al deputaţilor, cel târziu miercuri, acordul de retragere a Marii Britanii din UE negociat cu Bruxelles şi respins săptămâna trecută de Camera Comunelor.


Citește și : Preşedintele brazilian Bolsonaro, vizită neobişnuită la sediul CIA din Virginia

‘Dacă guvernul vrea să prezinte o nouă propunere care nu este aceeaşi sau substanţial aceeaşi (precum cea respinsă deja – n.red.), atunci totul este în ordine’, a declarat Bercow în faţa deputaţilor.

‘Însă guvernul nu poate prezenta în aceeaşi sesiune parlamentară aceeaşi propunere sau substanţial aceeaşi precum cea care a fost respinsă săptămâna trecută cu 149 de voturi’, a adăugat el.

Bercow a invocat o convenţie ‘foarte puternică şi veche, datând din 2 aprilie 1604’, şi care, în istoria parlamentului britanic, a mai motivat respingerea examinării unor texte, în 1864, 1870, 1882, 1891 şi 1912.

‘Este o regulă generală pentru a ne asigura că timpul Camerei este folosit în mod înţelept şi cu respectul necesar pentru deciziile sale’, a subliniat preşedintele Camerei Comunelor.

Citește și : Venezuela: Industria petrolieră riscă să intre în colaps ca urmare a crizei economice

El a justificat motivul pentru care a acceptat o nouă examinare a acordul de retragere săptămâna trecută, după o primă respingere a textului la 15 ianuarie de majoritatea zdrobitoare a membrilor Camerei. ‘Era o propunere diferită’, care ‘conţinea un anumit număr de modificări juridice’ şi era însoţită de trei documente noi, obţinute de Theresa May din partea UE după o vizită-fulger la Strasbourg, a explicat John Bercow.