DISTRIBUIȚI
Parliament.uk

Între „dezastru” şi „trădare a aliaţilor noştri”: un raport parlamentar publicat marţi scoate la iveală defecte şi „eşecuri sistematice” ale diplomaţiei britanice în timpul retragerii ţărilor occidentale şi evacuării din Afganistan, vara trecută, informează AFP, potrivit agerpres.

În urma retragerii americane, urmată de revenirea talibanilor la putere în august, Regatul Unit a evacuat 15.000 de persoane din Afganistan.


Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela? – Black News

„Retragerea noastră din Afganistan s-a dovedit un dezastru şi o trădare a aliaţilor noştri, care vor afecta interesele Regatului Unit pentru anii următori”, critică raportul.

Raportul denunţă în special „absenţa totală a unui plan pentru evacuarea afganilor care au susţinut misiunea britanică” în Afganistan, fără a fi angajaţi direct de Londra.

„Partea britanică din această tragedie dezvăluie o lipsă de seriozitate în coordonare, o lipsă de precizie în luarea de decizii clare, o lipsă de leadership şi o lipsă de responsabilitate”, a denunţat într-un comunicat preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Regatului Unit, deputatul conservator Tom Tugendhat.

În contextul actual, „diplomaţia noastră şi securitatea noastră nu pot fi atât de confuze şi distructive”, continuă el, denunţând „grave eşecuri sistematice în centrul politicii externe a Regatului Unit”, în special absenţa ministrului de externe de la acea vreme, Dominic Raab, şi a celui mai important funcţionar al ministerului, Philip Barton.

Între altele, raportul critică deschis „lipsa unui sistem de prioritizare solidă” în evacuări, care a permis unei asociaţii de protecţie a animalelor să treacă înainte în urma unei intervenţii a cărei origine nu a putut fi determinată şi să părăsească ţara cu pisici şi câini, în condiţiile în care numeroşi afgani potenţial ameninţaţi nu au reuşit să o facă.

Acest dosar se înscrie într-o „problemă mai largă de transparenţă şi de responsabilitate în cadrul ministerului”, potrivit raportului, care consideră că răspunsurile date comisiei au fost „în cel mai bun caz intenţionat evazive şi adesea deliberat înşelătoare”.

Citeşte şi: Lituania anunţă retragerea ambasadorului din Rusia – Black News

„Parlamentul nu poate pune guvernul în faţa responsabilităţilor sale decât dacă are încredere că primeşte răspunsuri sincere la întrebările sale”, subliniază raportul.

În ceea ce priveşte viitorul, raportul îndeamnă guvernul să restabilească pe cât de repede posibil legăturile cu talibanii aflaţi la putere la Kabul, subliniind că „tentativele de a izola pe deplin noul regim nu pot decât să dăuneze poporului afgan şi să lase un vid ce va fi umplut de China”.