DISTRIBUIȚI
www.fmprc.gov.cn

Responsabilii Parlamentului britanic s-au opus marţi unei vizite a ambasadorului chinez după sancţiunile impuse Beijing mai multor deputaţi britanici la sfârşitul lunii martie, notează AFP, potrivit agerpres.  

Noul ambasador, Zheng Zeguang, urma să asiste miercuri în cadrul Parlamentului la o reuniune a grupului multipartit pentru China, înainte ca parlamentarii vizaţi de sancţiunile chineze să alerteze instanţele Parlamentului.


Citește și : Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

„Mă întâlnesc regulat cu ambasadori din întreaga lume pentru a stabili legături durabile între ţările şi parlamentarii noştri”, a declarat într-un comunicat „speakerul” Lindsay Hoyle, care conduce camera inferioară a Parlamentului britanic.

„Dar nu cred că este potrivit să mă întâlnesc cu ambasadorul chinez în Camera Comunelor şi la locul nostru de muncă, în contextul în care ţara sa a impus sancţiuni împotriva unora dintre membrii noştri”, a adăugat el.

„Nu spun că întâlnirea nu poate avea loc, ci doar că nu poate avea loc aici atâta timp cât sancţiunile rămân în vigoare”, a precizat Lindsay Hoyle.

O purtătoare de cuvânt a „speakerului” camerei superioare a Parlamentului, cea a Lorzilor, a confirmat că responsabilii celor două camere au fost de acord că reuniunea ar urma să aibă loc în altă parte din cauza sancţiunilor împotriva parlamentarilor.

Într-un comunicat comun, aceştia din urmă au salutat decizia, considerând că primirea în aceste locuri a ambasadorului chinez ar fi constituit o „insultă la adresa Parlamentului”.

Pe site-ul ambasadei Chinei la Londra, un purtător de cuvânt a subliniat că revine organizatorilor să stabilească locul şi data evenimentului.

El a criticat „acţiunile dispreţuitoare şi laşe ale anumitor indivizi din Parlamentul britanic vizând obstrucţionarea schimburilor normale şi cooperării dintre China şi Regatul Unit”.

Purtătorul de cuvânt a apreciat că sancţiunile impuse de Beijing sunt „dincolo de orice reproş” şi reprezintă „răspunsuri justificate” la sancţiunile britanice bazate pe „dezinformare şi sub pretextul aşa-numitelor încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang”.

Citește și : Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

La câteva zile după ce Londra a impus alături de Statele Unite, Canada şi UE sancţiuni împotriva a patru înalţi responsabili chinezi pentru rolul lor în încălcarea drepturilor omului împotriva minorităţii musulmane uigure, Beijingul a sancţionat la sfârşitul lui martie nouă personalităţi britanice.

Printre acestea se numără parlamentari de prim-plan, ca preşedintele comisiei pentru afaceri externe, Tom Tugendhat, şi fostul lider al partidului conservator Iain Duncan Smith, acuzat de „minciuni” de către regimul chinez.