DISTRIBUIȚI

Parlamentul britanic va începe la 4 decembrie dezbaterea legii privind retragerea ţării din Uniunea Europeană. Dezbaterile asupra acestei legi sunt programate să continue în alte patru zile din decembrie, a anunţat joi conducerea Camerei Comunelor, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Legea Retragerii din UE, care se confruntă cu o puternică opoziţie în forul legislativ, vizează ruperea legăturilor politice, financiare şi legale cu blocul comunitar, precum şi transpunerea mai multor legi şi norme europene în legislaţia britanică, după ieşirea Regatului Unit din Uniune, prevăzută pentru martie 2019.


Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

În aceeaşi zi de luni, 4 decembrie, premierul Theresa May se întâlneşte la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, au confirmat joi surse oficiale de la Bruxelles.

UE speră ca May să vină cu noi oferte de deblocare a negocierilor asupra unui tratat privind retragerea britanică. Potrivit oficialilor europeni, orice noi gesturi din partea Londrei trebuie să se concretizeze în jurul datei de 4 decembrie pentru ca la summitul european de la 14-15 decembrie liderii UE să poată aproba trecerea la o nouă fază de negocieri.

La summitul din octombrie, cei 27 de lideri ai statelor UE, fără Marea Britanie, şi-au dat acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, respectiv negocierea relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie după data oficială a Brexit-ului, 29 martie 2019. Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, să angajeze discuţiile privind această a doua fază înainte de a se înregistra progrese în trei dosare considerate esenţiale de europeni – drepturile cetăţenilor, viitoarea graniţă cu Irlanda, factura care va trebui plătită de către Londra.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat joi că Londra şi Bruxellesul au făcut progrese în ce priveşte reglementarea statutului viitoarei frontiere dintre Marea Britanie şi Republica Irlanda, stat membru al UE, dar mai sunt lucruri de făcut.

Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

„Am făcut progrese la acest capitol (…). Mai este de muncă, toată lumea acceptă acest lucru, dar în egală măsură cred că toată lumea şi-a asumat angajamentul de a se asigura că nu vor exista probleme la graniţă”, a spus purtătorul de cuvânt.

Vineri, Theresa May se întâlneşte la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, tot în contextul eforturilor de a cădea de acord asupra „coregrafiei” unui acord în decembrie. Miercuri, reprezentanţi ai celor 27 de parteneri ai Marii Britanii din UE au convenit să amâne până miercuri, 6 decembrie, întâlnirea la care urmează să se pregătească proiectele de concluzii ale summitului, aminteşte Reuters.