DISTRIBUIȚI
Reuters

Parlamentarii britanici au votat luni împotriva celor patru opţiuni alternative la acordul privind Brexitul negociat de premierul Theresa May, într-o nouă rundă de voturi orientative, informează agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres.

După ce au respins de trei ori acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul, iar săptămâna trecută, în prima rundă de voturi orientative, au acordat un vot negativ celor opt propuneri parlamentare alternative menite să scoată din impas procesul de retragere din UE în care se află Regatul Unit, aleşii britanici au respins luni cele patru noi variante ale iniţiativelor parlamentare care propuneau o retragere din UE cu consecinţe mai puţin dure.


Citește și : Jens Stoltenberg cere Germaniei să respecte angajamentul privind contribuţia bugetară alocată NATO

Conform Reuters, opţiunea care a fost cea mai aproape de a întruni majoritatea a fost moţiunea C, care solicita guvernului negocierea unei uniune vamale permanente cu UE, căreia i-au lipsind trei voturi pentru a trece (276 voturi împotrivă şi 273 pentru).

Moţiunea E, care propunea convocarea unui referendum pentru validarea oricărui acord privind Brexitul convenit cu UE de guvernul britanic, a fost respinsă cu 292 de voturi împotrivă şi 280 pentru.

Moţiunea D, care susţinea negocierea unui acord de retragere însoţit de un aranjament după modelul relaţiei Norvegiei cu UE, însemnând atât rămânerea Regatului Unit în Piaţa Unică europeană cât şi încheierea unui acord vamal cu UE, a fost respinsă cu 282 de voturi împotrivă şi 261 pentru.

Moţiunea G, care cerea guvernului anularea Brexitului (revocarea articolului 50) ca măsură extremă de evitare a unei retrageri fără acord, a fost susţinută de 184 de parlamentari, dar respinsă de 293.

Citește și : Judecătorul grec Linos-Alexandre Sicilianos, ales preşedinte al CEDO

Voturile nu sunt obligatorii pentru guvern, dar ministrul justiţiei David Gauke a declarat duminică că trebuie „să se ia în considerare foarte atent voinţa parlamentului”.

Cei zece parlamentari ai Partidului Democrat Unionist (DUP) nord-irlandez, care susţine executivul britanic, au votat împotriva celor patru alternative.

Aşa cum se prezintă scenariul în acest moment, Marea Britanie va părăsi UE pe 12 aprilie, la ora 22:00 GMT, în cazul în care premierul May nu reuşeşte, între timp, să propună o opţiune viabilă.