DISTRIBUIȚI
dreamstime.com

Parlamentari ai Uniunii Europene au cerut să li se asigure ”protecţia” în cursul vizitei pe care ei o vor efectua în Malta în cursul acestei săptămâni pentru a întreprinde o anchetă privind acuzaţiile de corupţie la nivel înalt în insulă, invocând ameninţările cu moartea împotriva unor eurodeputaţi, relatează miercuri agenţia agerpres .

PE a adoptat în această lună o moţiune în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu democraţia şi statul de drept din Malta, cel mai mic stat membru al UE, ca urmare a asasinării unei jurnaliste care i-a acuzat pe unii lideri politici de corupţie.


Un grup de europarlamentari va vizita Malta joi şi vineri.

Citește și : O reuniune de urgenţă va fi organizată între Franţa, Niger, Ciad, ONU, Uniunea Africană şi UE privind lupta împotriva traficanţilor de migranţi din Libia

Într-o scrisoare, liderul Grupului PPE, germanul Manfred Weber, i-a cerut preşedintelui PE, Antonio Tajani, ”să le reamintească autorităţilor malteze datoria de a proteja” delegaţia şi de a le permite membrilor ei să-şi îndeplinească misiunea ”fără teamă”.

Premierul maltez Joseph Muscat (centru-stânga) spune că Malta nu tolerează crima şi a promis justiţie în cazul jurnalistei asasinate, care a lansat acuzaţii la adresa lui şi a unor membri ai partidului opoziţiei de centru-dreapta.

Potrivit unor oficiali parlamentari, unul din membrii delegaţiei PE, malteza Roberta Metsola (centru-dreapta), a primit ameninţări cu moartea pe reţelele de socializare după ce a vorbit pe această temă.