DISTRIBUIȚI

Un grup de 35 de parlamentari francezi au denunţat joi posibila instalare la conducerea Interpol a unui înalt oficial de poliţie din Emiratele Arabe Unite, implicat în represiunea împotriva unor activişti ai drepturilor omului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Parlamentarii, deputaţi şi senatori ai majorităţii guvernamentale, dar şi ai opoziţiei, i-au scris preşedintelui Emmanuel Macron pentru a-i cere ca Parisul să se opună candidaturii acestui oficial, Ahmed Nasser Al-Raisi.


Citeşte şi: Summit Rusia-SUA: Un dialog pragmatic, intens şi cu câteva rezultate concrete – Black News

Acesta din urmă este „în curs” de a fi ales la conducerea instituţiei internaţionale de cooperare poliţienească, al cărei sediu se află la Lyon, însă „istoricul său negativ ar trebui să îl ţină departe de o astfel de responsabilitate”, scriu ei. Postul de preşedinte al Interpol urmează să fie ocupat în noiembrie.

„Direct responsabil de acţiuni ale serviciilor de poliţie care comit represiuni în ţara sa în cea mai mare impunitate”, el este acuzat că a jucat „un rol central în detenţia arbitrară şi abuzurile suferite de numeroşi activişti ai drepturilor omului”, se mai arată în scrisoare.

Însărcinat cu forţele de securitate din Emirate şi de asemenea delegat în comitetul executiv al Interpol, acest înalt oficial este vizat de luni în Franţa de o plângere pentru „tortură” împotriva opozantului Ahmed Mansoor, închis la izolare de peste patru ani, depusă de organizaţia neguvernamentală Gulf Centre for Human Rights (GCHR).

Activist al drepturilor omului, opozantul a fost arestat în 2017 şi condamnat la zece ani de închisoare în 2018 pentru că, potrivit autorităţilor, critică puterea din Emirate şi afectează imaginea ţării sale pe reţelele de socializare.

Conform plângerii, consultate de AFP, el este închis la Abu Dhabi „în condiţii de Ev Mediu care constituie acte de tortură”.

Citeşte şi: Marea Britanie AMÂNĂ vaccinarea copiilor – Black News

Într-un comunicat publicat în ianuarie 2020, Ministerul de Externe al EAU a transmis că acuzaţiile ONG-ului legate de starea lui Mansoor sunt „fără fundament”.

Laureat în 2015 al Premiului Martin Ennals, după numele unui fost secretar general al Amnesty, Mansoor a fost condamnat deja la trei ani de închisoare în 2011 – la începutul Primăverii Arabe – pentru că „a folosit internetul pentru a-i insulta pe liderii EAU”.

El a fost în cele din urmă eliberat în acelaşi an printr-o graţiere prezidenţială, însă a fost privat de paşaportul său şi i s-a interzis să plece în străinătate.