DISTRIBUIȚI
Getty Images

Parlamentari şi activişti pro-democraţie din Hong Kong se tem că decizia Chinei de a adopta o nouă lege privind securitatea în oraş ar însemna sfârşitul autonomiei Hong Kongului faţă de continent, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Legea, a cărei existenţă a fost anunţată pentru prima dată joi noapte, ar proscrie activitatea secesionistă şi subversivă, amestecul străin şi terorismul în Hong Kong, a relatat South China Morning Post.


Citeşte şi: Bulgaria îşi redeshide graniţele pentru cetăţenii UE

Încercările Beijingului de a interveni în sistemul juridic din Hong Kong au provocat proteste masive în oraşul semiautonom anul trecut.

Activistul din Hong Kong Joshua Wong a scris pe Twitter că măsura face parte din „represaliile directe” şi că „Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice cu forţă şi frică”. El a adăugat că populaţia din Hong Kong nu poate fi descurajată.

„Vom continua (…) să spunem lumii adevărul despre autoritarismul Chinei”, a declarat el într-o serie de postări pe Twitter.

Într-o declaraţie comună difuzată joi noapte, parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au numit măsura „o încălcare flagrantă a Legii Fundamentale”, referindu-se la Constituţia Hong Kongului.

Vorbind în numele taberei pro-democraţie, Tanya Chan, membră a consiliului local, a declarat că măsura marchează „una dintre cele mai triste zile în Hong Kong”.

Guvernul chinez „nu poate suporta drepturile şi libertăţile pe care le avem în Hong Kong şi încearcă să ni le ia cât mai rapid posibil’, a spus Chan adresându-se presei.

La rândul lor, parlamentarii pro-Beijing au declarat că măsura Partidului Comunist Chinez (PCC) este rezultatul incapacităţii guvernului din Hong Kong de a pune în aplicare legile de securitate naţională pe plan intern.

Constituţia Hong Kongului cere ca teritoriul să pună în aplicare legislaţia naţională în materie de securitate „pe cont propriu” pentru „a interzice orice act de trădare, secesiune, răzvrătire, subversiune împotriva guvernului popular central”.

Cu toate acestea, astfel de legi nu au fost adoptate de la retrocedarea teritoriului către China în 1997 după 150 de ani de dominaţie britanică.

Citeşte şi: Iordania ameninţă Israelul în cazul în care va continua anexarea

Potrivit lui Agnes Chow, membră proeminentă a partidului pro-democraţie Demosisto, ocolirea sistemului juridic din Hong Kong de către PCC pentru introducerea legilor de securitate naţională ar conduce la incriminarea protestelor şi a susţinerii publice internaţionale în teritoriu.

„Este o prăbuşire completă a (principiului) ‘o ţară, două sisteme'”, a spus ea, adăugând că „distrugerea totală a Hong Kongului de către guvernul chinez a a început”.