DISTRIBUIȚI
Reuters

Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye nu va ataca în apel condamnarea sa la 24 de ani de închisoare în răsunătorul scandal de corupţie care a dus la destituirea sa în 2017, a relatat luni agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Va exista totuşi un nou proces deoarece parchetul sud-coreean, care a cerut 30 de ani de detenţie împotriva fostei preşedinte, a atacat în apel condamnarea acesteia în primă instanţă, pronunţată la 6 aprilie.


Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

În vârstă de 66 de ani, Park Geun-hye a fost găsită vinovată de corupţie, abuz de putere şi chiar coerciţie. Ea şi-a boicotat procesul începând din octombrie, acuzând tribunalul că este părtinitor.

Luni, ea şi-a retras apelul care fusese depus în numele său de sora sa, a relatat Yonhap, citând surse judiciare.

Prima femeie aleasă preşedinte al Coreii de Sud, Park Geun-hye a fost destituită şi arestată în martie 2017 pentru o serie de acuzaţii care au scos la suprafaţă relaţii problematice între puterea politică şi marile companii.

Căderea preşedintei conservatoare, care a venit după ample manifestaţii în întreaga ţară, a permis o alternanţă la putere şi alegerea lui Moon Jae-in (centru-stânga), fapt care a contribuit la reapropierea spectaculoasă din prezent dintre cele două Corei.

Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’

Acest scandal a permis dezvăluirea influenţei enorme asupra preşedintei a confidentei sale din umbră, Choi Soon-sil, o ‘prietenă în vârstă de 40 de ani’ supranumită de media ‘Rasputin’ şi care nu ocupa nicio funcţie oficială.

Cele două femei au fost acuzate în special că au constrâns marile companii sud-coreene să le ofere sume astronomice în schimbul unor favoruri politice.