DISTRIBUIȚI
The Boston Globe

Angajamentele noului preşedinte american Joe Biden – a cărui învestire în funcţie are loc miercuri – de a reintegra SUA în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi în Acordul de la Paris cu privire la climă sunt ‘extrem de importante’, a apreciat purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, adăugând că Parisul contează ca împreună cu noua administraţie americană să poată face faţă unor ‘provocări colosale’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Suntem nerăbdători să clădim cu preşedintele Biden o relaţie puternică, utilă, reînnoită’, a afirmat el în finalul unei reuniuni a Consiliului de miniştri francez, reiterând ‘felicitările’ Parisului pentru noul preşedinte american şi pentru vicepreşedinta sa Kamala Harris, cu câteva ore înainte de ceremonia de învestitură de la Washington.


Citește și : Donald Trump a plecat pentru ULTIMA DATĂ de la Casa Albă

‘Avem obiective şi provocări colosale de înfruntat împreună’, a subliniat în continuare reprezentantul guvernului francez, menţionând pandemia de COVID-19, în contextul căreia anunţul lui Joe Biden de a reintegra SUA în cadrul OMS este ‘extrem de important’.

‘Angajamentele lui Joe Biden de revenire în Acordul de Paris privind clima sunt de asemenea extrem de importante’, a adăugat Gabriel Attal, apreciind că toate acestea creează un cadru stimulator ‘pentru munca pe care o vom face cu Statele Unite în următoarele luni’.

Sosirea lui Joe Biden la Casa Albă după patru ani de preşedinţie controversată a lui Donald Trump suscită un val de optimism şi de uşurare în rândul aliaţilor tradiţionali ai SUA, care îi propun un nou pact fondator pentru relaţiile lor, comentează AFP.

Citește și : Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

Preşedinţii instituţiilor UE au subliniat că Europa are ‘un nou prieten’ la Casa Albă şi l-au invitat pe preşedintele american Joe Biden la Bruxelles pentru a ‘construi un pact fondator nou’ pentru relaţiile transatlantice.

Principalii rivali ai Washingtonului au preferat în schimb să nu-şi facă iluzii, Rusia considerând că o îmbunătăţire a relaţiilor ar depinde de ‘voinţa politică’ a noului preşedinte al SUA, iar Iranul crede că ‘mingea este în curtea’ lui Joe Biden, notează AFP.