DISTRIBUIȚI
©France Diplomatie/ Twitter

„Dacă va fi confruntare sau colaborare, Vladimir Putin o va decide”, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, în contextul în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre criza din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Acum mingea este în terenul lui Putin”, a lansat Jean-Yves Le Drian la portul de radio RTL, la două zile după ce SUA şi NATO au transmis răspunsurile lor la cererile ruseşti de garanţii strategice, în special privind neaderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.


Citeşte şi: Ministrul Trezoreriei, Lord Agnew, demisionează din cauza gestionării ‘îngrozitoare’ a guvernului britanic a fraudei împrumuturilor Covid – Black News

„Oare chiar vrea el să fie cel care afirmă că Rusia este o putere a dezechilibrului sau este pregătit să meargă spre detensionare?”, s-a întrebat retoric ministrul de externe francez.

„Îi revine lui Vladimir Putin să spună dacă vrea confruntare sau colaborare. Suntem pregătiţi de dialog, dar este nevoie de doi pentru a o face”, a spus el.

„Da, există un risc (de invazie în Ucraina) bineînţeles”, a continuat şeful diplomaţiei franceze, agitând încă o dată spectrul „repercusiunilor masive” pentru Rusia dacă atacă Ucraina, după ce a comasat peste 100.000 militari la frontiera cu această ţară.

„Este indispensabil să continuăm să vorbim cu obstinaţie cu ruşii pentru a-l pune pe Vladimir Putin în faţa responsabilităţilor sale”, a insistat el, în timp ce unii parteneri europeni, în special din Est, consideră dialogul inutil şi contraproductiv.

Preşedintele francez va avea o convorbire telefonică cu Vladimir Putin despre modalităţile de a se ajunge la o detensionare în criza ucraineană, prin relansarea acordurilor de pace de la Minsk, din 2015, în cadrul formatului cvadripartit Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia).

În cursul unei întâlniri în acest format – miercuri, la Paris – ruşii şi ucrainenii au acceptat să lucreze la o consolidare a încetării focului în estul Ucrainei, unde un conflict armat între Kiev şi separatişti proruşi a făcut peste 13.000 de morţi din 2014 până în prezent.

Citeşte şi: China trebuie să-şi folosească ‘influenţa’ asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina (oficial american) – Black News

„Se vede bine că în spaţiul din vecinătatea imediată şi în ceea ce Rusia numeşte străinătate apropiată, există cu regularitate manevre de destabilizare în curs de desfăşurare”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, referindu-se la fostele republici sovietice.

„Rusia vrea să dezvolte conceptul de suveranitate limitată”, în special în Ucraina, a adăugat el. SUA şi NATO au respins deja orice angajament de a accepta ca Ucraina să nu adere vreodată la Alianţa Nord-Atlantică.