DISTRIBUIȚI

Recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Platoului Golan, evocată joi de către preşedintele american Donald Trump, ar fi ”contrară dreptului internaţional”, a estimat vineri diplomaţia franceză, relatează AFP, scrie Agerpres.

Într-un comunicat al purtătorului său de cuvânt, Ministerul francez de Externe a reamintit că ”Platoul Golan este un teritoriu ocupat de către Israel din 1967”. ”Franţa nu recunoaşte anexarea israeliană din 1981”, a precizat el.


Citește și : Mike Pompeo denunţă „activităţile destabilizatoare” ale Hezbollah în Liban

”Această situaţie a fost recunoscută ca nulă şi neavenită în mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, îndeosebi în Rezoluţia 497 a Consiliului de Securitate al ONU”, a mai spus sursa.

”Recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Platoului Golan, teritoriu ocupat, ar fi contrară dreptului internaţional, îndeosebi obligaţia pentru statele membre de a nu recunoaşte o situaţie ilegală”, conchide comunicatul.

Donald Trump s-a pronunţat joi în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului asupra Platoului Golan, o decizie ce contravine poziţiei de decenii a SUA în această chestiune.

”După 52 de ani, este timpul ca SUA să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională”, a scris Trump pe Twitter în timp ce secretarul de stat american Mike Pompeo se afla la Ierusalim.

Citește și : Oficial rus: Recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Platoului Golan, un atu pentru Rusia privind Crimeea

Israelul a cucerit o mare parte din Platoul Golan, respectiv 1.200 de kilometri pătraţi, în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi a anexat-o în 1981, dar comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată această anexare.