DISTRIBUIȚI
Le Parisien

Franţa a invitat miercuri la „mai multă coordonare” în redeschiderea frontierelor interne ale UE, în timp ce unele state membre au făcut deja anunţuri în acest sens odată cu apropierea sezonului turistic de vară, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

„Este urgent să ne coordonăm, acesta va fi mesajul meu în această după-amiază” în cursul unei videoconferinţe a miniştrilor europeni ai turismului, a declarat secretarul de stat francez al afacerilor externe Jean-Baptiste Lemoyne (foto) la postul de radio RTL.


Citeşte şi: Mahmoud Abbas RUPE toate acordurile cu SUA şi Israel

„Cinstit vorbind, nu putem spune: ‘Fiecare să-şi facă anunţurile în colţul său!'”, a remarcat el, în timp ce Europa, claustrată timp de săptămâni pentru a stopa propagarea noului coronavirus, începe să iasă din izolare.

Obiectivul este o redeschidere progresivă a frontierelor interne „în jur de 15 iunie”, a relevat secretarul de stat francez.

„De aici până acolo trebuie lucrat cu ţările frontaliere, între europeni, pentru a evita să avem o Europă cu mai multe viteze”, a insistat el.

Italia a anunţat deja o redeschidere a frontierelor sale de la 3 iunie pentru turiştii din UE.

Germania urmăreşte la rândul său o ridicare a restricţiilor de circulaţie instituite la frontierele sale de la mijlocul lunii iunie.

Patru ţări din Europa Centrală (Austria, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă) intenţionează de asemenea să-şi deschidă frontierele care le separă de la jumătatea lunii iunie.

Citeşte şi: Mahmoud Abbas RUPE toate acordurile cu SUA şi Israel

Germania înregistrează un număr relativ scăzut de decese legate de pandemia de COVID-19, în timp ce celelalte patru ţări din acest grup sunt printre cele puţin afectate.

Relaxarea la frontiere – care au rămas de fapt întredeschise pentru că circulaţia navetiştilor transfrontalieri şi a comercianţilor a rămas permisă – ar trebui să se facă în mai multe etape, potrivit lui Jean-Baptiste Lemoyne.

„Va exista într-o primă etapă o ridicare parţială a restricţiilor în funcţia de situaţia epidemică în diferitele teritorii ale Europei şi apoi, mai târziu, o ridicare generală”, a afirmat el.