DISTRIBUIȚI
Middle East Eye

Parisul a cerut miercuri încetarea necondiţionată a focului în conflictul din Libia, după o reuniune între preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul libian Fayez al-Serraj, care conduce un guvern recunoscut de comunitatea internaţională, informează Reuters, scrie agerpres.

”Luând notă că nu există nicio soluţie militară la conflictul libian şi pentru a se pune capăt ofensivei militare lansate către Tripoli, preşedintele Republicii a încurajat o încetare a focului necondiţionată. El a subliniat necesitatea protejării populaţiei civile. În acest context, a fost prezentată propunerea de a delimita o linie de încetare a focului, sub supraveghere internaţională”, indică o declaraţie a preşedinţiei franceze.


Citește și : Unul dintre cei doi suspecţi în atacul armat dintr-o şcoală din statul american Colorado este o minoră

Libia este un stat eşuat, victimă a haosului şi războiului civil, din 2011, după căderea regimului dictatorial condus de Muammar Gaddafi.

Mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, a lansat în 4 aprilie o ofensivă pentru a prelua controlul asupra capitalei Tripoli, sediul guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de comunitatea internaţională.

În prezent, există doi poli de putere: unul la Tripoli cu un guvern impus de ONU şi susţinut de Uniunea Europeană, şi altul la Tobruk, în estul Libiei, sub conducerea lui Haftar. De haosul creat profită zeci de miliţii şi grupări infracţionale axate pe contrabanda cu arme, persoane şi combustibil, care s-a transformat într-un adevărat motor al unui stat cu o economie distrusă.

Citește și : La un pas de tragedie. Un avion a ieşit de pe pistă la aterizare pe un aeroport din Myanmar