DISTRIBUIȚI

Mai multe asociaţii de părinţi din Coreea de Sud au protestat joi împotriva deciziei guvernului de a introduce, din februarie, obligativitatea prezentării unui certificat de vaccinare şi de către copii pentru a avea acces în diferite spaţii publice, cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului printre adolescenţi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul a anunţat la începutul lui decembrie că din februarie 2022 toate persoanele de la 12 ani inclusiv vor avea nevoie de certificat de vaccinare pentru a intra în spaţii publice cum sunt afterschool-uri private, biblioteci sau „cafenele de studiu”, frecventate de majoritatea elevilor după ore. În prezent certificatul se aplică de la 17 ani.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

Decizia a stârnit revoltă în rândul unor părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii, invocând potenţiale efecte secundare şi informaţiile privind infectarea după vaccinare.

Cel puţin 70 de reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi s-au adunat în faţa sediului Agenţiei coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor din oraşul Cheongju, arborând pancarte cu sloganul „Dictatura vaccinării”.

Un sondaj realizat săptămâna aceasta de un alt grup de militanţi a arătat că 93% dintre cei peste 18.000 de părinţi intervievaţi sunt împotriva ideii de a li se impune certificatul de vaccinare elevilor.

Vineri, un grup de sud-coreeni, între care un licean de 18 ani, Yang Dae-rim, intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională împotriva acestei măsuri, au anunţat joi avocaţii care îi reprezintă, denunţând certificatul drept un mod de „a-i obliga pe oameni, inclusiv adolescenţi, să se vaccineze anti-COVID-19 în condiţiile în care există preocupări legat de siguranţa şi eficienţa lor”. „Este clar o încălcare a Constituţiei”, a subliniat Chae Myung-sun, membru al asociaţiei Avocaţi pentru drepturile omului şi unificarea Coreei, a consemnat Yonhap.

Acelaşi grup intenţionează să depună şi o plângere la procuratură împotriva preşedintelui Moon Jae-in şi a lui Jeong Eun-kyeong, şeful Agenţiei coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor, pe care îi acuză de abuz de putere.

Oficiali din sănătate au spus că vaccinul oferă protecţie împotriva simptomelor grave şi că rata efectelor adverse raportat în rândul adolescenţilor este mai mică decât în cazul adulţilor.

Numărul infectărilor în rândul adolescenţilor din Coreea de Sud a crescut simţitor după reluarea cursurilor cu prezenţă fizică, în noiembrie. Conform cifrelor guvernamentale, în ultimele patru săptămâni în rândul copiilor au fost raportate 210 infectări la 100.000, în timp ce din acelaşi număr de adulţi doar 167 au fost testaţi pozitiv. Infectările în rândul copiilor au reprezentat 8,3% din totaluri de cazuri în ultimele două săptămâni.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

Aproape 92% din sud-coreeni sunt vaccinaţi complet şi 11% şi cu doza booster, dar la categoria de vârstă 12-17 ani acest procent este de 34%.

Pe de altă parte, Coreea de Sud a raportat joi 7.102 noi cazuri de infectare în 24 de ore, uşor sub recordul de 7.175 din ziua precedentă, iar în spitale sunt internaţi un număr-record de 857 pacienţi cu COVID-19 în stare gravă.