DISTRIBUIȚI
Detroit Catholic

Comisia pontificală pentru protecţia minorilor, o organizaţie a Sfântului Scaun însărcinată cu lupta împotriva pedofiliei din cadrul Bisericii Catolice, criticată însă pentru rolul său considerat insuficient, a anunţat miercuri demisia celui mai influent membru al său, informează AFP, potrivit agerpres

„Comisia a fost înştiinţată că părintele Hans Zollner a cerut să fie eliberat de atribuţiile lui de membru”, a anunţat într-un comunicat cardinalul american Sean O’Malley, preşedintele acestei comisii.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Demisia, justificată prin recenta numire a lui Hans Zollner în funcţia de consultant pentru dieceza de Roma şi prin alte responsabilităţi pe care acesta le deţine, a fost acceptată de papa Francisc cu „profundele lui mulţumiri pentru anii săi numeroşi de serviciu”, a precizat cardinalul O’Malley.

Preot iezuit german, Hans Zollner, renumit profesor universitar şi consilier apropiat al papei Francisc, este unul dintre principalii experţi din domeniul luptei contra pedofiliei din rândul Bisericii Catolice.

Creată în 2014, acea comisie compusă din experţi religioşi şi laici şi integrată din 2022 în Curie, guvernul Sfântului Scaun, a făcut în trecut obiectul unor critici severe. În 2016 şi 2017, doi dintre membrii ei, britanicul Peter Saunders şi irlandeza Marie Collins, au demisionat denunţând lipsa de cooperare de la Vatican.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

În pofida măsurilor adoptate de papă după alegerea sa în 2013, precum ridicarea secretului pontifical asupra violenţelor sexuale ale clerului şi obligativitatea de semnalare a unor astfel de cazuri, asociaţiile victimelor consideră că acţiunile concrete adoptate pentru a combate acest flagel au rămas insuficiente.