DISTRIBUIȚI

Un incendiu care ar fi de origine criminală a devastat o suprafaţă de aproximativ 54.000 de hectare de vegetaţie din parcul naţional Chapada dos Veadeiros, din statul Goias situat în centrul Braziliei şi care marţi încă nu era controlat, relatează AFP. 

Parcul naţional, celebru pentru biodiversitatea sa tropicală foarte bogată şi numeroasele sale specii protejate, este înscris în Patrimoniul UNESCO din 2001.


Aproape un sfert din acest parc situat la 250 km de la capitala federală, Brasilia, a căzut pradă flăcărilor de la declanşarea acestui incendiu la 17 octombrie.

Aproximativ o sută de pompieri susţinuţi de avioane ale armatei luptă împotriva acestor focare, a declarat Institutul Chico Mendes pentru Conservare şi biodiversitate (ICMBio), care gestionează această zonă protejată.

Autorităţile nu au informat despre nicio persoană rănită în acest incendiu, care a izbucnit în apropiere de un drum rutier, motiv pentru care ICMBio suspectează că este de origine criminală. Toate vizitele turistice în acest parc au fost suspendate.

Regiunea se confruntă anual cu secetă între aprilie şi septembrie. Seceta s-a agravat anul acesta ca urmare a întârzierii primelor ploi care au determinat şi o raţionalizare a apei în Brazilia.