DISTRIBUIȚI

Parchetul rwandez a anunţat miercuri că a contestat în apel condamnarea la 25 de ani de închisoare a lui Paul Rusesabagina, fost hotelier făcut celebru de filmul ‘Hotel Rwanda’ şi devenit un critic vehement al preşedintelui Paul Kagame, relatează France Presse, potrivit agerpres

Ministerul public, care a cerut închisoare pe viaţă, a făcut apel împotriva ansamblului pedepselor pronunţate pe 20 septembrie împotriva a 21 de acuzaţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Faustin Nkusi.


Citește și : O asociaţie ‘împotriva islamofobiei’ din Franţa a fost dizolvată pentru că incita la ură

În vârstă de 67 de ani, Paul Rusesabagina a fost găsit vinovat pe 20 septembrie de un tribunal din Kigali de apartenenţă la Frontul de Eliberare Naţională (FLN), grupare rebelă acuzată de comiterea unor atacuri mortale în Rwanda în 2018 şi 2019.

Belgia i-a reproşat justiţiei rwandeze că nu a respectat prezumţia de nevinovăţie a acuzatului, privându-l de un proces ”corect şi echitabil”.

Procesul s-a desfăşurat în condiţii denunţate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Citește și : Putin îi bagă în concediu plătit pe toţi ruşii

În 2017, Rusesabagina a participat la fondarea Mişcării rwandeze pentru schimbare democratică (MRCD), ce are ca braţ armat FLN, dar el a negat orice implicare în aceste atacuri.

Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul ‘Hotel Rwanda’, apărut în 2004, care arată cum acest etnic Hutu moderat a salvat peste 1.000 de persoane refugiate în hotelul său în timpul genocidului din 1994 soldat cu peste 800.000 de morţi, în principal etnici Tutsi.