DISTRIBUIȚI
Pagina de Rusia

Parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare împotriva opozantului încarcerat Ilia Iaşin, au declarat susţinătorii acestui critic vechi al Kremlinului, judecat pentru că a denunţat ofensiva din Ucraina, relatează AFP, scrie news.ro

”Procurorul a cerut nouă ani de privare de libertate”, a spus echipa lui Iaşin într-un mesaj postat pe reţelele sociale.


Citește și : Rusia își întețește atacurile în estul Ucrainei dorind să încercuiască forțele Kievului

Activistul, în vârstă de 39 de ani şi arestat în luna iunie, este acuzat că a ”răspândit informaţii false” despre acţiunile armatei ruse în Ucraina ”incitând la ură”, infracţiune pedepsită cu 10 ani de închisoare.

El este acuzat că a denunţat în timpul unei intervenţii live pe YouTube ”uciderea civililor” în oraşul ucrainean Bucea, de lângă Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri, pe care Moscova le neagă.

Arestul nu l-a împiedicat să continue să critice autorităţile într-o manieră acerbă şi să denunţe intervenţia militară în Ucraina. La începutul lunii noiembrie, Iaşin i-a acuzat pe judecătorii ruşi că sunt ”slujitori” puterii şi că îi conferă lui Vladimir Putin ”un sentiment de impunitate”.

El este urmărit penal pe baza unor articole din codul penal introduse la scurt timp după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina şi care îi pedepsesc pe cei care ”discreditează” armata sau ”publică informaţii false” despre ea. Aceste texte sunt vagi şi sfera lor de aplicare este foarte largă.

Citește și : Zelenski a fost declarat personalitatea anului! Ce spune liderul de la Kiev Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

Ilia Iaşin, care şi-a început activitatea foarte tânăr în anii 2000, a fost apropiat de adversarul Boris Nemţov, asasinat în 2015, dar şi de activistul anticorupţie Aleksei Navalnîi, încarcerat de la începutul anului 2021, după ce a supravieţuit unei otrăviri pe care o atribuie Kremlinul.