DISTRIBUIȚI
The Moscow Times

Parchetul rus a cerut vineri şase ani de închisoare contra unei jurnaliste acuzate de ”justificare a terorismului”, un proces care a provocat indignare în rândul organizaţiilor pentru apărare drepturilor omului, notează AFP, potrivit agerpres.

Svetlana Prokopieva, care lucrează pentru serviciul în limba rusă al postului american Radio Free Europe/Radio Liberty, este acuzată de ”justificare a terorismului” pentru un articol consacrat unui atentat care a vizat sediul unui birou regional al Serviciului de securitate rus (FSB) în 2018.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

Un adolescent care se revendica anarhist s-a aruncat în aer în sediul FSB din Arhanghelsk (nord-vest), rănind trei membri ai serviciilor de securitate.

Câteva zile mai târziu, Svetlana Prokopieva a citit la antena locală a postului de radio Echo Moscova o cronică în care a legat acest atentat sinucigaş de climatul politic instaurat în Rusia de Vladimir Putin.

Jurnalista de 40 de ani a respins toate acuzaţiile. ”Este o răzbunare pentru aceste critici violente şi corecte”, a declarat ea pentru AFP, precizând că Parchetul rus a cerut o pedeapsă de şase ani de închisoare contra sa şi interdicţia de a-şi exercita meseria timp de patru ani.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

Verdictul în acest dosar va fi anunţat luni, în contextul în care mai multe organizaţii pentru drepturile omului şi media independentă au denunţat urmărirea în justiţie a Svetlanei Prokopieva.

Jurnalistul şi politicianul Ilia Azar le-a cerut susţinătorilor lui să protesteze contra acestei ”afaceri absurde” organizând pichete de manifestaţie solitară – singura formă de protest care nu necesită autorizaţie în Rusia – în faţa sediului central al FSB din Moscova.